RIGOROZNE MJERE U EVROPI

Korona uhvatila zalet, stanje je alarmantno!

Ono što uradimo narednih dana i sedmica bit će odlučujuće za to kako ćemo proći kroz pandemiju

Dramatičan je porast broja oboljelih. Agencije

Piše: A. Č.

15.10.2020

Koronavirus uhvatio je zalet u zemljama širom Evrope. Dramatičan je porast broja oboljelih.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 pokrajina dogovorili su pooštravanje mjera koje se tiču obaveznog nošenja maski i zatvaranje barova u oblastima u kojima se bilježi širenje koronavirusa.

Ono što uradimo narednih dana i sedmica bit će odlučujuće za to kako ćemo proći kroz pandemiju - rekla je Merkel.


Slovenija uvela ograničavanje kretanja

Slovenska vlada objavila je nove drastične mjere zbog epidemije koronavirusa.

Od ponedjeljka će se škola od petog razreda osnovne škole naviše održavati online. Od petka se uvodi se i ograničavanje kretanja između crvenih statističkih regija u Sloveniji, kojih je sedam. U tim će regijama nošenje maski biti obvezno i na otvorenom i na zatvorenom, ograničit će se rad određenih uslužnih i sportskih djelatnosti i zabraniti okupljanje više od deset ljudi, javljaju slovenski mediji.  

Ove mjere se uvode nakon što Slovenija danima ima visoke brojke novozaraženih koronavirusom. Jučer ih je bilo 707, najviše do sada.

Vlada je na sjednici odlučila da će se neke mjere koje je donijela primijeniti na cijelu zemlju, a neke selektivno na regije s lošijom epidemiološkom slikom. 

Djelomični lockdown se uvodi u regijama u kojima je stanje najgore, a mjere za škole će vrijediti u cijeloj zemlji .

Drastične mjere koje podrazumijevaju i djelomični lockdown neće se, dakle, primijeniti na cijelu zemlju, nego na one regije u kojima je stanje najgore.

Mjere koje se primjenjuju na sve stanovnike odnosno cijelu Sloveniju su ponovno uvođenje učenja na daljinu za više razrede osnovnih škola (od 5. razreda) te za sve razrede srednje škole (stupa na snagu u ponedjeljak).

Ocijenjeno je da dosadašnje mjere i restrikcije nisu dale željeni rezultat, pa treba uvesti nove koje bi na snazi trebale biti najmanje dva tjedna.

Širom Srbije ponovo "buknula" korona

Za samo dan broj novozaraženih u Srbiji je skočio za 100, a epidemiolozi predviđaju da bi situacija mogla biti gora. Sa povećanjem broja novozaraženih, kojih je prema posljednjem presjeku bilo 245, rastu i strepnje zbog mogućih drastičnijih mjera. 

Da je situacija nepovoljna ukazao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom jučerašnjem obraćanju. 

- Nisu to još dramatične brojke, da ne plašimo ljude, govorili smo da dolazi teže vrijeme. Vidite da u Hrvatskoj na manji broj testiranih imate 770 oboljelih. To bi bilo kao da u Srbiji imamo 1.300. Kad imate u Makedoniji 200, to je kao da mi imamo 800. Mi nemamo veliki broj mrtvih, ni hospitalizovanih. Suočićemo se sa opakom bolešću u najsurovijem smislu riječi - rekao je on i dodao: 

Preporuke u vezi sa nošenjem maski na otvorenom prostoru, mogle bi u narednom periodu, sa pogoršanjem korona situacije, da postanu i obavezna mjera. To je prije nekoliko dana rekao i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon. 

Prvi na redu za zatvaranje i skraćivanje radnog vremena bili su ugostitetljski objekti. Većina vlasnika i sada sa strepnjom čeka nove odluke Krizniog štaba.

Ukoliko se u Srbiji zabilježi više od 500 zaraženih u danu, za očekivati je da Krizni štab naredi i online nastavu u školama i na fakultetima.

Francuska uvela policijski sat

Francuska vlada je u srijedu donijela naredbu o uvođenju izvanrednog zdravstvenog stanja koja stupa na snagu u subotu 17. oktobra u ponoć zbog pogoršanja stanja epidemije Covida-19. 

Policijski sat se uvodi na četiri sedmice i ići ćemo u parlament kako bismo ga produžili do 1. decembra. Šest sedmica je vrijeme koje će, čini nam se, biti korisno - rekao je Emanuel Makron (Emmanuel Macron). 

Policijski sat se od ovog vikenda uvodi od 21 do 6 sati u više velikih gradova u zemlji gdje se epidemija naglo širi, poput Pariza i okolice, Marseillea, Lyona, Montpelliera, Lillea i Toulousea.

To znači da će se restorani, barovi, kazališta i kina zatvarati u 21 sat.

Češka i Rusija preselile školu na internet

Češka je evropska zemlja s najvećim brojem zaraženih po glavi stanovnika, nastavu je preselila na internet i planira na teren poslati 1.000 studenata medicine. Bolnice otkazuju zahvate koji nisu hitni kako bi se oslobodili kreveti.

Poljska je ubrzala obuku za medicinske sestre i razmatra otvaranje vojnih  bolnica.

Sjeverna Irska zatvorila škole na dvije sedmice

Sjeverna Irska zatvara škole na dvije sedmice

Nemam nikakvih dobrih vijesti. Na rubu smo katastrofe - kaže poljski imunolog Pawel Grzesiowski dok njegova država u srijedu bilježi rekordnih 6.526 novih zaraza i 116 smrtnih slučajeva. 

Velike evropske ekonomije poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske za sada se opiru pritiscima da zatvore škole jer je ta odluka tokom proljeća dodatno otežala situaciju roditeljima koji su morali balansirati rad od kuće s brigom za djecu.

Nizozemska zatvorila kafiće i restorane

Političari u Njemačkoj razmatraju trebaju li produžiti školske praznike oko Božića i Nove godine kako bi se zaraza obuzdala, iako kritičari tvrde kako nema dokaza da su škole žarišta širenja virusa. 

Nizozemska je u srijedu zatvorila kafiće i restorane, no ostavila je škole otvorenima. 

Dnevni broj novozaraženih u Evropi u prosjeku je 100.000, što je trećina ukupnog svjetskog rasta broja novih slučajeva.

U sedmici do 11. oktobra više od polovine slučajeva u Evropi dogodilo se u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Rusiji i Španiji, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.