SUD PRAVDE

Pretresi u domovima i rezidencijama najviših državnih zvaničnika Francuske

Optužbe se odnose na "suzdržavanje od borbe protiv katastrofe" u skladu sa zakonom

Pretrage su izvršene u sklopu sudske istrage o nadzoru krize izazvane pandemijom COVID-19. Anadolija

A. M.

15.10.2020

U četvrtak ujutro izvršeni su pretresi u domovima nekoliko najviših francuskih državnih zvaničnika u sklopu istrage o suzbijanju krize izazvane koronavirusom, prenosi Anadolija.

Kako navode lokalni mediji, pretresi su izvršeni u rezidencijama i uredima ministra zdravstva Oliviera Verana, generalnog direktora Zavoda za zdravstvo Jeromea Salomona, te u rezidencijama bivše ministrice zdravstva Agnes Buzyn, bivše glasnogovornice Vlade Sibeth Ndiaye i bivšeg premijera Edouarda Philippea.

Pretrage su izvršene u sklopu sudske istrage o nadzoru krize izazvane pandemijom COVID-19 koja je otvorena 3. jula na Sudu pravde (CJR).

Optužbe se odnose na "suzdržavanje od borbe protiv katastrofe" u skladu sa zakonom, a istragom će biti utvrđeno da li su ministri počinili krivična djela u upravljanju zdravstvenom krizom.

Sud pravde je primio ukupno 90 žalbi na rad ministara, od kojih je devet bilo dovoljno prihvatljivo za pokretanje istrage.

Sud pravde je jedini sud u Francuskoj koji je nadležan da donosi presude o djelima koja su počinili službenici tokom izvršavanja službenih dužnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.