ODLUKE

EU uvela sankcije za šest osoba i jednu instituciju iz Rusije zbog trovanja Navaljnog

Sankcije predviđene za ove pojedince i ustanovu uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine

Navaljni: Glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina. Agencije

A. J. / Anadolija

15.10.2020

Evropska unija (EU) odlučila je uvesti sankcije za šest osoba i jednu instituciju iz Rusije zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, javlja Anadolija.


Nakon što su ministri vanjskih poslova zemalja EU postigli konsenzus o sankcijama na sastanku prethodnog dana u Luksemburgu, ambasadori zemalja članica EU-a u Briselu su danas postigli dogovor o institucijama i osobama koje će biti sankcionirane zbog slučaja trovanja Navaljnog.

Prema tom dogovoru, bit će uvedene sankcije za šest službenika ruskih obavještajnih agencija te za Institut za organsku hemiju i tehnološka istraživanja Rusije.


Sankcije predviđene za ove pojedince i ustanovu uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.


Sankcijama će biti obuhvaćeni direktor Federalne sigurnosne službe Rusije (FSB) Aleksander Bortnikov, pročelnik Uprave predsjednika za domaća politika Andrej Jarin, zamjenik šefa predsjedničke administracije Sergej Kirijenko, opunomoćeni predstavnik ruskog predsjednika u Sibirskom federalnom okrugu Sergej Menjajlo te zamjenici ministra odbrane Pavel Popov i Aleksej Krivoručko.


Navaljnom, glasnom kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. avgusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navaljni je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin. Navaljni je tvrdio da se otrovao nečim što je pomiješano s čajem.


Navaljni je 22. avgusta hitno prebačen u bolnicu Čarite, u Berlinu. Glasnogovornik njemačke vlade Štefan Zajbert (Steffen Seibert) 2. septembra je kazao kako je Navaljni otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka. Zajbert je i 14. septembra rekao kako su dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francuskoj potvrdile da je Navaljni otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.


Bolnica Čarite je 7. septembra saopćila kako se Navaljni oporavlja i da više nije u komi. Njegov tim je ranije tvrdio kako je materija iz grupe novičok pronađena i na flaši s vodom iz hotelske sobe u Tomsku, u kojoj je boravio. Navaljni je iz bolnice u Berlinu otpušten 23. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.