PRIŠTINA

Lajčak: Zajednica opština sa srpskom većinom bit će formirana

On je podsjetio da je Sporazum o Zajednici potpisan 2013., da su principi usaglašeni 2015. godine

Miroslav Lajčak. rse

Fu. M.

15.10.2020

Specijalni predstavnik Evoprske unije za dijalog između Prištine i Beograda  Miroslav Lajčak izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini nakon dvodnevnih sastanaka s državnim vrhom Kosova i liderima političkih partija, da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti formirana nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Srbije, ali da prethodno moraju da budu dogovoreni svi detalji u vezi s formiranjem zajednice.

On je podsjetio da je Sporazum o Zajednici potpisan 2013., da su principi usaglašeni 2015. godine, te da Ustavni sud Kosova nikada nije rekao da Zajednica ne treba da bude formirana, već da pojedini delovi budu usaglašeni sa zakonima Kosova, piše RSE.

- Zajednica je dio sveobuhvatnog sporazuma. Sporazum će početi da se primjenjuje nakon potpisivanja. To znači da će primjena sporazuma o pridruživanju uslijediti nakon potpisivanja sporazuma. Ali detalji o Zajednici moraju biti dogovoreni. Jer u trenutku potpisivanja nijedno pitanje ne smije biti nejasno - podvukao je Lajčak.

Rekao je i da Srpska lista nema razloga da napušta kosovske institucije, jer su "svi njegovi partneri jasno potvrdili da je to dogovoreno i da će se o tome razgovarati".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.