BEOGRAD

Vučić nakon sastanka sa Lajčakom: Naša evropska budućnost zavisi od Prištine

Ključna stvar ovog procesa je da na kraju ne ostane nijedno neriješeno pitanje, objasnio je Lajčak

Lajčak sa Vučićem. instagram

Piše: Fu. M.

15.10.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova obratili su se večeras novinarima nakon sastanka u Beogradu.

- Dogovorili smo nastavak dijaloga, ali ključna tema je "Zajednica srpskih opština". Dalje, slobodan protok kapitala, robe, ljudi i usluga mora nesmetano da se obavlja. Evropska budućnost za Srbiju je veoma važna, a suština nastavka tog puta zavisi od dijaloga sa Prištinom. Insistirao sam na implementaciji Briselskog sporazuma. Hvala Lajčaku na njegovoj posvećenosti dijalogu. Zapamtite, kakav god da dijalog imamo, opet je bolje nego bez dijaloga - rekao je Vučić.

Lajčak je istakao da je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

- EU ovim dijalogom ima za cilj normalizaciju odnosa, a šta znači ta normalizacija, treba da se dogovore učesnici u dijalogu. Mi nismo tu da primoravamo bilo koga bilo šta. Ne možemo mi da želimo normalizaciju više nego učesnici. Cilj čitavog procesa je da se Srbija pridruži evropskoj perspektivi - rekao je Lajčak.

- Od moje posljednje posjete prije četiri mjeseca napravili smo pomak. Imali smo tri sastanka, dogovorili smo se oko pitanja u vezi sa nestalim licima, u vezi sa nastavkom dijaloga, sada se bavimo oko finansijskih potraživanja i nekretnina, ali i o ZSO. Ključna stvar ovog procesa je da na kraju ne ostane nijedno neriješeno pitanje - objasnio je Lajčak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.