REKAO DIREKTOR MI5

Britanski špijuni čuvaju vakcinu protiv koronavirusa

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), više od 150 potencijalnih vakcina se razvija i testira na globalnom nivou

Kandidat za vakcinu Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneca, u kasnim je fazama ispitivanja. Agencija

Z. K.

16.10.2020

Britanski špijuni pokušavaju da zaštite rad na vakcini protiv koronavirusa od neprijateljskih sila koje pokušavaju da ukradu ili sabotiraju podatke istraživanja u trci za globalnu nagradu za imunitet, izjavio je generalni direktor Bezbjednosne službe Ken Mekalum (McCallum). 

- Jasno je da je globalna nagrada za prvu upotrebljivu vakcinu protiv ovog smrtonosnog virusa velika, pa smo i očekivali da će čitav niz drugih strana širom svijeta biti prilično zainteresirana za to istraživanje - rekao je direktor MI5, prenosi Reuters.

Kandidat za vakcinu Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneca, u kasnim je fazama ispitivanja, dok je kandidat za vakcinu koji razvija Imperijal koledž London u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), više od 150 potencijalnih vakcina se razvija i testira na globalnom nivou kako bi se zaustavila pandemija koronavirusa, sa 42 koje se ispituju na ljudima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.