HRVATSKI NAUČNIK

Radman: Virus će izumrijeti, smrtnost opada i ne treba paničiti

Virus će možda izumrijeti od genetske smrti ako akumulira toliko mutacija grešaka, kazao Radman

Miroslav Radman. Pixsell

Fu. M.

16.10.2020

Poznati hrvatski naučnik Miroslav Radman dao je svoja predviđanja kao genetičar kako bi se koronavirus mogao razvijati.

- Jako se malo može predvidjeti s obzirom na širenje covida. Dovoljno su ljudi pametni da ne predviđaju jer nemamo elemente predviđanja budućnosti - kazao je za N1.

- Najvažniji podatak je koja je posljedica tih zaraza. Većina su asimptomatski i smrtnost jako opada s vremenom, tako da ne treba paničariti. Bilo bi dobro znati zašto smrtnost opada, ne opada samo jer se zaražavaju i mlađi ljudi, pogotovo tokom ljeta. Interesantna je opservacija da smrtnost jako opada s obzirom na februar i mart - kazao je Radman.

Ipak ističe da se treba spriječiti širenje zaraze.

- Vjerujem da nitko ne bi želio biti inficiran, naravno da se treba bojati, spriječiti onoliko koliko možemo i koliko je razumno, ali nikada se nećemo osloboditi svih bolesti. Život s rizikom je normalna stvar, ništa nije opasnije po život nego živjeti. Smrtnost se povećava s petom potencijom vremena koji živimo. Život i smrt su u jednom jedinstvu - pojasnio je.

Dodaje, međutim, kako smatra da osobe koje se bave javnim zdravstvom rade dobar posao. Zaključno je podijelio neka svoja promišljanja, kao genetičar, što bi se moglo dogoditi s virusom.

- I znanstvenici, kada nemaju podatke, ne mogu biti funkcionalno znanstvenici ako nemaju podataka. Ja kao genetičar predviđam da će virus izumrijeti akumulacijom mutacija, svojih vlastitih grešaka u kopiranju, jer ti virusi koji imaju RNA, ne DNA kao genom mutiraju oko 100.000 puta više. Virus će možda izumrijeti od genetske smrti ako akumulira toliko mutacija grešaka. I to predviđam jer nemamo podataka za budućnost koja je po definiciji nepoznata - poručio je Radman.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.