DŽASINDA ARDERN

Premijerka Novog Zelanda uvjerljivo pobijedila na izborima

Njezina Laburistička stranka osvojila je 49 posto glasova te se projicira kako će imati većinu u parlamentu, javlja BBC

Džasinda Ardern. Arhiv

D. H.

17.10.2020

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda Ardern) uvjerljivo je pobijedila na izborima i osvojila novi mandat.


Njezina Laburistička stranka osvojila je 49 posto glasova te se projicira kako će imati većinu u parlamentu, javlja BBC.

Suparnička stranka desnog centra, Nacionalna stranka, trenutno ima 27 posto glasova i priznala je poraz.

Ovi izbori trebali su se održati u rujnu, ali su odgođeni zbog koronavirusa. Glasalo se jučer od 9 do 19 sati, a više od milijun ljudi glasalo je ranije, budući da to sustav Novog Zelanda omogućava.


Ankete davale veliku prednost Ardern

Laburisti su veliku prednost imali i u anketama uoči izbora. One su prvotno pokazivale da bi Ardern mogla formirati vladu samo sa svojom strankom, što bi bio prvi put da jedna politička grupacija ima apsolutnu većinu otkad je Aotearoa 1996. dobila proporcionalan birački sustav.

Nedavne ankete pokazale su da će joj vjerojatno ipak trebati podrška zelenih.

Laburističko-zelena koalicija bi pak bila prva potpuno lijeva vlada u otočnoj državi u nekoliko desetljeća. Čelnica oporbe Collins upozoravala je da to znači da će se podići porezi i donositi ekološke mjere koje će sputavati poslovnu aktivnost.


Ardern i je najavila veće porezne stope za najbogatije, dok je Collins obećala brze porezne rezove. Osim toga dvije čelnice slažu se po većini pitanja.


Pohvale zbog reakcije na napad u Kristčrču

Ardern je u državi i u svijetu hvaljena zbog svoje reakcije nakon masovne pucnjave bijelog supremacista u Christchurchu. Tada je poručila „budite jaki i dobri“ te je brzo pojačala restrikcije naoružanja.

Hvaljena je i zbog pristupa borbi protiv koronavirusa koji je rano eliminiran u toj naciji. Izbori na Novom Zelandu odgođeni su za mjesec dana zbog novog žarišta u Aucklandu koje je vratilo „lockdown“ u najveći grad.

Život u Novom Zelandu vratio se u normalu, no granice su mu i dalje zatvorene, zbog čega pati turizam, a ekonomisti predviđaju dugotrajnu recesiju. Novozelandsko gospodarstvo je u drugom kvartalu palo za 12,2 posto, najviše od Velike depresije.

Novozelanđani u subotu glasuju i na referendumu o legalizaciji eutanazije i rekreativne upotrebe marihuane, a rezultati će biti objavljeni 30. oktobra. Novi Zeland bi tako mogao postati treća država na svijetu koja je legalizirala kanabis, nakon Urugvaja i Kanade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.