REAKCIJA UN-A

Baku i Jerevan konstantno ignorišu pozive na prekid vatre

Guteres izrazio nezadovoljstvo

Piše: A. V. / Srna

Antonio Guteres

Foto: AGENCIJE


Generalni sekretar UN Antonio Guteres (Guterres) izrazio je žaljenje zbog činjenice da su Armenija i Azerbejdžan više puta ignorisali pozive međunarodne zajednice da prekinu neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, rekao je danas njegov portparol Stefan Dužarik (Stephane Dujarric).

Guteres je osudio sve napade na naseljena područja, te naveo da je tragičan gubitak života civila, uključujući i djecu, od posljednjeg napada 16. oktobra na grad Gendže potpuno neprihvatljiv, kao i neselektivni napadi na naseljena područja bilo gdje, uključujući Stepanakert i druga mjesta u i oko neposredne konfliktne zone Nagorno-Karabaha.

- Generalni sekretar duboko žali što dvije strane stalno ignorišu pozive međunarodne zajednice da odmah zaustave borbe. Kao što je ponovo naglasio u najnovijim pozivima ministrima spoljnih poslova Armenija i Azerbejdžana, obje strane imaju obavezu prema međunarodnom humanitarnom pravu da neprestano vode računa o zaštiti civila i civilne infrastrukture u vođenju vojnih operacija - navodi se u saopćenju.

Šef UN-a očekuje da se sukobljene strane u potpunosti pridržavaju obaveza prema nedavnom humanitarnom primirju i odmah nastave suštinske pregovore pod pokroviteljstvom Grupe Minsk Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/.

Borbe na kontaktnoj liniji u Nagorno-Karabahu traju od 27. septembra, a Jerevan i Baku međusobno se optužuju za početak sukoba i kršenje primirja.

Više o temi

GENERALNI SEKRETAR UN-A
Guteres: Čovječanstvo nije položilo test pandemije
NA VRH

Komentari