POLJSKA

Privremena bolnica na nacionalnom stadionu u Varšavi

Bolnica koja će biti u konferencijskim prostorijama stadiona imat će 500 kreveta za oboljele od kovida 19 uz mogućnost proširenja na 1.000 postelja

Stadion u Varšavi. Agencije

A. Ka. / Srna

19.10.2020

Poljska planira da otvori privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi usljed rasta broja zaraženih koronavirusom i preopterećenja sistema zdravstvene zaštite, saopćila je danas administracija. 

U proteklih nekoliko sedmica Poljska je registrovala novi rekordan broj oboljelih i umrlih od kovida 19, a ljekari su prijavili nedostatak osoblja, bolničkih postelja i opreme.

- Tokom vikenda, premijer Mateuš Moravjecki naredio je da se pripremi prva privremena bolnica koja će biti na nacionalnom stadionu - rekao je danas šef kancelarije poljskog premijera Mihal Dvorčik, koji je zadužen za projekat.

Bolnica koja će biti u konferencijskim prostorijama stadiona imat će 500 kreveta za oboljele od kovida 19 uz mogućnost proširenja na 1.000 postelja. Prvi kreveti bit će dostupni ove sedmice.

Dvorčik je istakao da i drugi regioni rade na otvaranju privremenih bolnica.

Početkom sedmice, vlasti su od građana zatražile da ostanu kod kuća i naređeno je zatvaranje teretana i bazena, restoranima je ograničeno radno vrijeme, a nastava na fakultetima i u srednjim školama odvija se putem interneta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.