SPOLNE RAZLIČITOSTI

Istraživanje otklonilo dileme ko je odgovorniji u pridržavanju epidemioloških mjera, muškarci ili žene

Rezultat saradnje više univerziteta širom svijeta

Istraživanje je pokazalo i da, s vremenom, poslušnost u provođenju epidemioloških mjera opada jednako kod muškaraca i žena. AFP

A. M.

19.10.2020

Ako ste možda primijetili da na ulici vidite više žena koje nose zaštitne maske kako bi se zaštitile od zaraze koronavirusom nego muškaraca, sada postoji i istraživanje koje je to potvrdilo.

Naime, istraživanje nazvano "Spolne razlike u stavu i ponašanju u vezi s COVID-19: Dokazi iz osam zemalja", koje je objavljeno u naučnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), otkriva da žene manje riskiraju izlaganju potencijalnoj zarazi koronavirusa od muškaraca.

Razlog tome je što žene, za razliku od muškaraca, koronavirus vide kao ozbiljan zdravstveni problem. Istraživanje je pokazalo da se zbog toga žene i više pridržavaju epidemioloških mjera uvedenih kako bi se suzbila pandemija.

Istraživanje je rezultat saradnje više univerziteta širom svijeta, među kojima je i ugledni Harvard, a provedeno je nad više od 21.000 ispitanika iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Australije, Italije, Austrije, Novog Zelanda i Velike Britanije.

Istraživanje je pokazalo i da su spolne različitosti uočene širom raznih sociodemografskih karakteristika ispitanika, kao i njihovih psiholoških faktora.

- Najveće razlike između žena i muškaraca odnose se na ponašanje koje služi u svrhu zaštite drugih, poput kašljanja u lakat, za razliku od onih ponašanja koja štite i njih same zajedno s drugima - pojašnjava Paola Profeta, jedna od autorica navedenog istraživanja.

Naučnici su otkrili i da je nivo marljivosti u odgovornosti prema COVID-19 manji kod bračnih parova, s obzirom na to da žive skupa i da je vjerovatno da dijele slične poglede na odnos prema novom koronavirusu.

Istraživanje je pokazalo i da, s vremenom, poslušnost u provođenju epidemioloških mjera opada jednako kod muškaraca i žena.

Navedeno istraživanje nije jedino koje otkriva spolne različitosti u odnosu prema pandemiji. U ranijem istraživanju američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) pokazalo se da muškarce treba češće podsjećati da peru ruke za razliku od žena.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.