OD POČETKA GODINE

Kibernetički napadi na SZO: Hakeri cijeloga svijeta u naletu na farmaceutske kompanije koje istražuju lijek za Covid-19

Prema brojnim ozvještajima iz različitih relevantnih izvora, najviše napada dolazi od strane Kine i Rusije

Ruski hakeri špijuniraju organizacije uključene u razvoj vakcine. ILUSTRACIJA

A. Č.

19.10.2020

Dok se istraživači širom svijeta takmiče u razvoju vakcine protiv koronavirusa, od početka ove godine špijunaža i pokušaji hakiranja usmjereni na prikupljanju obavještajnih podataka o Covid-19 uzeli su maha. 

Prema brojnim ozvještajima iz različitih relevantnih izvora, najviše napada dolazi od strane Kine i Rusije. Ruski hakeri, naime, špijuniraju organizacije uključene u razvoj vakcine u SAD, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Covid-19 je ubio 1,1 miliona ljudi širom svijeta, dok je virusom zaraženo najmanje 40 miliona. 

Sada je definitivno jasno da će se za borbu protiv pandemije morati ići s više vakcina. Zbog toga se mnogobrojne države takmiče za zalihe koje bi trebale biti dostupne početkom iduće godine i zbog te konkurencije na površinu je izbila sebičnost nacija; na primjer, SAD u operaciji ''Warp Speed'' unaprijed su platile pravo na stotine miliona doza vakcina od domaćih i stranih tvrtki. 

I druge zemlje uključile su se u utrku, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Indije ali, naravno i Kine.

Konkurencija je ogromna, najjače farmaceutske kompanije involvirane su u istraživanja, ogroman novac je u igri, a pritom bez da itko sa sigurnošću može reći čak niti hoće li cjepivo biti pronađeno i napokon, ako se nađe, hoće li biti dovoljno učinkovito, koliko će trajati, hoće li trebati docijepljivanje...  

Tako je sredinom jula objavljeno zajednički izvještaj britanskog Nacionalnog centra za kibernetsku sigurnost (NCSC), američke Agencije za nacionalnu sigurnost i Odjela za nacionalnu sigurnost (NSA/CSS) te kanadskog Zavoda za sigurnosnu komunikaciju, u kojem se navodi da je tokom 2020. godine, APT29, ruska hakerska grupa, dio ruskih obavještajnih službi, poznate pod nazivom ''Vojvoda'', ili ''Cozy Bear'', pokušala ukrasti podatke vezane uz istraživanja o liječenju te bolesti od akademskih i farmaceutskih ustanova u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.