VAŠINGTON

Sjedinjene Američke Države optužile šest ruskih oficira za hakiranje računara

Pokušali ometati izbore u Francuskoj, održavanje zimskih Olimpijskih igara, kao i američke bolnice i kompanije

Opisan širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakiranja. Printscreen

A. Č.

19.10.2020

Američki Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je optužnicu protiv šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih oficira koje tereti da su hakiranjem računara pokušali da ometaju izbore u Francuskoj, održavanje zimskih Olimpijskih igara, kao i američke bolnice i kompanije. 

U optužnici, ukazuje Sekretarijat za pravosuđe, opisan je širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakiranja, izvestila je agencija Associated Press.

- Nijedna država nije tako zlonamerno i neodgovorno zloupotrijebila svoje sajber sposobnosti kao Rusija. Bezobzirno uzrokovajući neviđenu kolateralnu štetu da bi ostvarila male taktičke prednosti -  rekao je Džon Demers (John Demers), pomoćnik državnog tužioca, i najviši sigurnosni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe.

Optužnica bivše oficire Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU), odnosno ruske tajne policije, tereti za napade na ukrajinsku električnu mrežu, pokušaj hakiranja koji bi rezultirao curenjem podataka usmeren na političku partiju francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) uoči izbora 2017., kao i da spriječi istragu trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Londonu u martu 2018.

Dokument od 50 stranica, podignut pred federalnim sudom u Pitsburgu, fokusiran je na napade čiji je cilj, prema tvrdnjama tužioca, promocija ruskih geopolitičkih ciljeva. 

Među njima su i sajber napadi na Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji na kojima je, zbog doping afere, bilo zabranjeno učešće ruskim sportistima.

Optužnicom nije obuhvaćen period miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. – iako su optuženi dio iste vojno-obevaštajne jedinice za koju tužioci navode da se miješala u taj izborni proces hakiranjem e-mejl adresa članova Demokratske stranke.

Bivši specijalni tužilac Robert Maler zaključio je izvještaju koji je podnio 2019. godine da se Rusija miješala u izbore hakiranjem i tajnim kampanjama na društvenim mrežama i da je Trampova kampanja prihvatila tu pomoć i očekivala da će imati koristi od nje.

Međutim, Maler nije optužio ni jednog Trampovog saradnika za zavjeru sa Rusima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.