PANDEMIJA

Irska uvodi najrigoroznije mjere u Evropi

Očekuje se zatvaranje maloprodaje, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihovih kuća, a restorani i pabovi moći će imati samo dostavu

A. Ka.

Irska: Rigorozne mjere

Foto: Agencije


Irski premijer Majkl (Micheal) Martin potvrdio je u ponedjeljak povratak te zemlje u najvišu razinu restrikcija u borbi protiv koronavirusa, koje će trajati šest sedmica. 

Razina ograničenja vezanih uz covid-19 podiže se na najvišu razinu (5), potvrdio je Martin. Mjere koje počinju vrijediti od srijede u ponoć, među najstrožijim su u Europi, a obuhvatit će zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihovih kuća, a restorani i pabovi moći će imati samo dostavu. Škole će ostati otvorene, a nastavit će se i građevinski radovi. Hoteli mogu ostati otvoreni, ali samo za nužne uposlenike.

- U nastojanju da suzbijemo virus, uveli smo ono što je vjerojatno najstroži evropski režim - rekao je Martin u televizijskom obraćanju, dvije sedmice nakon što je odbacio tada iznenađujući apel zdravstvenih dužnosnika da se prijeđe na razinu 5, a ministri se prvi put usprotivili njihovim preporukama.

- Vlada je odlučila da su dokazi o potencijalno teškoj situaciji koja će nastati u narednim sedmicama sada prejaki - rekao je Martin.

Iako su zemlje koje se bore s visokim stopama zaraze poput Belgije, Nizozemske i Francuske zatvorile barove, restorane i uvele policijski sat u noćnim satima, nijedna nema tako stroga ograničenja putovanja unutar zemlje.

Teže pogođena Sjeverna Irska prošle je sedmice zatvorila škole na dva, a restorane na četiri sedmice, iako je većina trgovina i dalje otvorena. U Velsu su građani pozvani da ostanu dvije sedmice kod kuće.

U nedjelju je Irska peti put u devet dana srušila svoj rekord u broju slučajeva zabilježenih u jednom danu i ima 12. najvišu stopu među 31 evropskom državom koje prati Evropski centar za kontrolu bolesti.

Više o:

Irska Koronavirus
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na