NAGORNO - KARABAH

Azerbejdžanska vojska uništila tenkove i raketne sisteme armenskih snaga

Još se navodi da su armenske jedinice topovima i minobacačima otvorile vatru na odbrambenu liniju azerbejdžanske vojske

Nastavljeni sukobi. anadolija

Fu. M.

20.10.2020

Azerbejdžanska vojska nastavlja provoditi operacije koje je pokrenula u cilju oslobađanja svog teritorija od armenskih okupatorskih snaga, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je njihova vojska tokom cijele noći nastavila s operacijama u pravcima Agdere, Agdam, Fuzuli, Hadrut, Jabrail, Gubadli i Zangilan.

Još se navodi da su armenske jedinice topovima i minobacačima otvorile vatru na odbrambenu liniju azerbejdžanske vojske koja je uništila dva tenka T-72, četiri raketna sistema "Grad", jednu haubicu D-30 i pet vozila koja su pripadala armenskim snagama.

Dodaje se da je u operacijama neutraliziran veliki broj armenskih vojnika te da azerbejdžanske vojske drže pod kontrolom situaciju na frontu.

U napadima koje je do 19. oktobra Armenija izvela na naselja u Azerbejdžanu, poginuo je 61, a ranjena su 282 civila. U armenskim napadima uništeno je 1.846 kuća, 90 zgrada i 341 javna ustanova.

Azerbejdžanska vojska je 27. septembra, nakon što je armenska vojska izvela napad na naselja, pokrenula protunapad. Armenska vojska koja je izgubila položaje, nastavila je granatirati i napadati naselja u Azerbejdžanu.

Na sastanku u Moskvi, Armenija i Azerbejdžan su dogovorili humanitarno primirje koje je na snagu stupilo 10. oktobra u 12 sati, a kako bi bila razmijenjena tijela i zarobljenici u Nagorno-Karabahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.