ANALIZA CNN-A

Kako je samo Kinezima uspjelo da obuzdaju koronu?

Dok se veći dio Evrope bori s novim talasom koronavirusa, Kina sve više napreduje u okončavanju pandemije

Uspješna borba protiv virusa. afp

Fu. M.

20.10.2020

Dok se veći dio Evrope bori s novim talasom koronavirusa, Kina sve više napreduje u okončavanju pandemije. U čemu je tajna?

Upravo to je pokušao da, u svojoj analizi, otkrije CNN. Kina, odakle je pandemija i krenula, bilježi najbrži oporavak od virusa.

Međutim, za mnoge u Evropi kineski pristup pandemiji koronavirusa znači zatvaranje zemalja i gradova u trajanju od 76 dana, kao što se desilo u kineskom Vuhanu gdje su prošle godine otkriveni prvi slučajevi zaraze.

Drugi dijelovi Kine, na primjer, nikada nisu uvodili tako stroga ograničenja, čak ni u ranim fazama pandemije. Kineski uspjeh u kontroli virusa nije dakle, plod tih ranih mjera kontrole poput "lockdowna", već pristup zemlje u rješavanju stvari nakon što je ljudima dozvolila da se ponovo kreću, piše CNN.

Konkretno, sposobnost Kine da prati slučajeve zaraze širom zemlje gdje god postoji i najmanja šansa za novi klaster omogućila je vladi da brzo reaguje i stavi pod kontrolu lokalno širenje infekcije.

Granice između kineskih regija i provincija sada se nadgledaju više nego ikad. afp

Ovakav pristup je uključio i sofisticirani sistem zdravstvenih kodova za praćenje kretanja ljudi. Za ulazak u mnoga kineska preduzeća potreban je jasan zeleni zdravstveni račun i odgovarajući QR kod, a kojim se potvrđuje da je osoba zdrava i sigurna, što olakšava praćenje virusa.

Ove mjere su omogućile regionalnim vladama da uvedu "lockdown" samo u određenim područjima ili po potrebi sprovedu masovna ispitivanja. To se nedavno desilo u gradu Kuingdao na sjeveroistoku Kine gdje je za otprilike sedam dana testirano više od 10 miliona ljudi, nakon što je zabilježeno 12 slučajeva prijenosa virusa među lokalnim stanovništvom.

Granice između kineskih regija i provincija sada se nadgledaju više nego ikad, a kako bi javni prevoz mogao biti ograničen ili potpuno obustavljen u slučaju izbijanja virusa.

Ulazak u Kinu putem pomorskih granica takođe je veoma ograničen, a putnicima je propisan strogi 14-dnevni karantin prilikom ulaska u zemlju. Suzbijanju virusa pomogla je i disciplina stanovnika u nošenju maski i pridržavanju javne higijene, dok su kineske vlasti strogo nadzirale nepoštovanje epidemioloških mjera.


Kineski pristup suzbijanju pandemije pokazao se kao dobar i u drugim zemljama Azije, uključujući Hong Kong, Tajvan, Južnu Koreju i Japan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.