SKANDALOZNO

Lažne gole fotografije 100.000 žena podijeljene online

Korisnici mogu „botu“ poslati fotografiju žene, a on će digitalno ukloniti odjeću za nekoliko minuta, bez ikakvih troškova

Pogođen veliki broj žena. BBC

G. M.

21.10.2020

Lažne gole slike više od 100.000 žena, kreirane su od fotografija na društvenim mrežama i podijeljene online, prema novom izvještaju kojeg prenosi BBC.

Odjeća s njihovih fotografija je uklonjena digitalno, pomoći umjetne inteligencije (AI) a fotografije su proširene pomoću aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Neke od djevojaka su, kako se čini, maloljetne, navodi se u izvještaju obavještajne kompanije „Sensity“.

Ali oni koji vode ovaj servis rekli su da je to jednostavno "zabava".

Iz kompanije „Sensity“ tvrde da je korištena tehnologija "deepfake bot". „Deepfake“ su digitalno generirane, često veoma realistične fotografije i video snimci, zasnovani na stvarnom predlošku.  

Jedna od njegovih upotreba bila je stvaranje lažnih pornografskih video klipova poznatih ličnosti. Izvršni direktor „Sensityja“ Đorđio Patrini (Giorgio) rekao je da je prelazak na korištenje fotografija privatnih osoba relativno nov. 

- Imati račun na društvenim mrežama s javnim fotografijama dovoljno je da bilo ko postane meta - upozorio je.


Aplikacija uklanja odjeću sa fotografija. BBC

„Bot“ umjetne inteligencije nalazi se unutar Telegramovog privatnog kanala za razmjenu poruka.

Korisnici mogu „botu“ poslati fotografiju žene, a on će digitalno ukloniti odjeću za nekoliko minuta, bez ikakvih troškova.

Oni koji vode servis rekli su da niko nikoga ne može ucjenjivati s ovim fotografijama jer je, kako tvrde, njihov kvalitet "nerealističan". Dodali su da prate sadržaj i da blokiraju onaj gdje primijete maloljetne osobe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.