BRAZIL

Preminuo ljekar volonter tokom testiranja Oksfordove vakcine protiv korone

Brazilska zdravstvena regulatorna agencija je saopćila da uzrok smrti Feitosa, koji je preminuo 19. oktobra, još nije utvrđen

Bolsonaro rekao da neće kupovati kineske vakcine. Ilustracija

A. J. / Anadolija

21.10.2020

U Brazilu je umro ljekar volonter koji je učestvovao u eksperimentima za vakcinu koju je razvio Univerzitet Oksford protiv nove vrste koronavirusa, prenosi Anadolija.


Brazilska zdravstvena regulatorna agencija (ANVISA) navela je da je 28-godišnji Žoao  Pedro Feitosa (Joao), volonter brazilskog porijekla, koji je učestvovao u Oksfordovim kliničkim testovima vakcine protiv koronavirusa, preminuo tokom testiranja.






Testiranja počela u junu

Kandidat za vakcinu "ChAdOx1 nCoV-19", čiju je dozvolu za proizvodnju kupila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca, počeo se testirati na ljudima u Brazilu još krajem juna.


ANVISA je saopćila da uzrok smrti Feitosa, koji je preminuo 19. oktobra, još nije utvrđen, te da nastavljaju sa istraživanjima i eksperimentima kandidata za vakcinu "ChAdOx1 nCoV-19".


Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) izjavio je da neće kupiti kandidata za vakcinu nazvanog "CoronaVac", koju je razvio "Sinavoc Biotech".

Preminulo je 154.837 ljudi

Dan nakon što je ministar zdravlja Eduardo Pacuelo (Pazuello) objavio da će Brazil dobiti 46 miliona doza vakcine "CoronaVac", Bolsonaro je rekao: "Nećemo kupovati kineske vakcine."


U Brazilu sa 211 miliona stanovnika, koji je nakon SAD-a najviše pogođen epidemijom Covid-19, preminulo je 154.837 ljudi, a zaraza je utvrđena kod 5.273.954 osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.