IZBORI U SAD

Iran i Rusija se domogli informacija o američkim biračima

Podaci o biračima mogli bi se koristiti u pokušajima "plasiranja lažnih podataka registriranim glasačima što bi moglo izazvati zbrku i potkopati povjerenje u američku demokratiju"

Strane sile žele ugroziti izborni proces. Arhiv

G. M.

22.10.2020

Američki službenici za nacionalnu sigurnost izvijestili su da je Iran odgovoran za slanje prijetećih mailova demokratskim glasačima.

Čini se da su mailovi dolazili od krajnje desne pro-Trampove grupe i trebali su "potaknuti nemire", rekao je direktor Nacionalne obavještajne službe Džon Retklif (John Ratcliffe).

On je također rekao da su američki zvaničnici otkrili da su Iran i Rusija dobili "neke podatke o registraciji birača".

Saopćenje je došlo 13 dana prije predsjedničkih izbora.

Neobično obavještenje koje dolazi pred same izbore vidi se kao dokaz vladine zabrinutosti zbog miješanja i dezinformacija stranih aktera u glasanje.

Retklif je rekao da je sporne mailove poslala grupa „Ponosni dječaci“ kako bi "zastrašila glasače, potaknula nemire i oštetila" predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Dodao je da bi se podaci o biračima mogli koristiti u pokušajima "plasiranja lažnih podataka registriranim glasačima što bi moglo izazvati zbrku i potkopati povjerenje u američku demokratiju".

Retklif je rekao da zvaničnici "nisu vidjeli iste akcije Rusije", ali su svjesni da Moskva ima neke informacije o biračima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.