BEOGRAD

Danas konstitutivna sjednica Skupštine Srbije

Na čelo Skupštine dolazi Ivica Dačić, od kojeg će dužnost ministra vanjskih poslova danas preuzeti premijerka Ana Brnabić

Poslanicima su na sjednici 3. avgusta potvrđeni mandati. rts

Fu. M.

22.10.2020

Skupština Srbije danas nastavlja konstitutivnu sjednicu izborom predsjednika parlamenta i ostalih radnih tijela.

Na čelo Skupštine dolazi Ivica Dačić, od kojeg će dužnost ministra vanjskih poslova danas preuzeti premijerka Ana Brnabić. Uz premijerske dužnosti, ona će taj resor voditi do izbora novog šefa diplomatije.

Poslanicima su na sjednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva se zaokružuje proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove Vlade Srbije koju će pored SNS-a činiti SPS, SPAS, ali i stranke manjina, piše RTS.

Ekspoze mandatarke

Ono što slijedi poslije konstitutivne sjednice parlamenta jesu izmjene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sjednici mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić poslanicima iznijeti svoj ekspoze i prijedlog sastava svog kabineta.

Glasanje o prijedlozima zakona o vladi i ministarstvima se očekuje u ponedjeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za srijedu.

Prvoj sjednici skupštine do izbora novog rukovodstva će predsjedavati Smilja Tišma (SPS) kao najstarija poslanica, a pomagat će joj u radu četiri najmlađa poslanika.

Najviše poslanika

Najviše poslanika, 188, ima lista "Alekandar Vučić - Za našu djecu", 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS ima 11 poslanika, a Savez vojvodanskih Mađara ima 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlica u parlamentu ima četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina", tri poslanika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.