NOVI PODACI

Evropska unija promijenila restrikcije putovanja, BiH se ni ovaj put nije našla na novom popisu

Kriteriji koji određuju pravila putovanja za treće zemlje se odnose na epidemiološku situaciju u tim zemljama

EU od danas postepeno ukida ograničenja putovanja. Agencije

A. Č.

22.10.2020

Bosna i Hercegovina se ni ovaj put nije našla na popisu zemalja za koje su ukinuta privremena ograničenja neobaveznih putovanja u zemlje Evropske unije i zonu Schengena, uvedena tokom pandemije koronavirusa, objavljeno je danas iz Bruxellesa. 

Evropska unija je nakon redovitog pregleda situacije u trećim zemljama donijele odluku da će od danas postepeno ukidati ograničenja putovanja za Australiju, Japan, Novi Zeland, Ruandu, Singapur, Južnu Koreju, Tajland i Urugvaj, kao i za Kinu. 

Kriteriji koji određuju pravila putovanja za treće zemlje se odnose na epidemiološku situaciju u tim zemljama, kao i mjere sprečavanja širenja epidemije, što između ostalog uključuje ograničavanje društvenih kontakata, ekonomske i socijalne aspekte. 

Evropska komisija je 16. marta ove godine donijela odluku o privremenom ograničavanju svih neobaveznih putovanja iz trećih zemalja u EU u trajanju od mjesec. Odluka je ostala na snazi i u narednim mjesecima, a popis zemalja za koje se evntualno ukidaju ograničenja se preispituje svakih petnaest dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.