AMERIKA

Predsjednička debata: Tramp i Bajden ponovo razmijenjivali optužbe

Tramp je ponovo naveo da je Bajden lično profitirao na poslovima svog sina

Tramp i Bajden održali posljednju predizbornu debatu. AFP

G. M.

23.10.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegov izazivač Džo Bajden (Joe Biden) sukobili su se oko pitanja Covida i rasa dok su razmjenjivali optužbe za korupciju, u posljednjoj debati pred izbore.

Što se tiče pandemije, Bajden nije isključio uvođenje novog lockdowna, dok je Tramp insistirao da je vrijeme da se SAD ponovo otvore.

Tramp je ponovo naveo da je Bajden lično profitirao na poslovima svog sina. Demokrata je, s druge strane, potencirao sumnje u vezi s Trampovim plaćnjem poreza.

Bajden, kako navodi BBC, trenutno ima solidnu prednost na nacionalnom nivou, 12 dana do izbora.

Ali razlika je manja u nekolicini država koje bi mogle glasati na bilo koji način i na kraju odlučiti o ishodu.



Mnogo mirnija debata od prethodne

Više od 46 miliona ljudi već je glasalo u rekordnoj prijevremenoj izlaznosti.

Debata u četvrtak navečer po američkom vremenu, koja je održana u Nešvilu u državi Tenesi, bila je „uzdržanija“ od prethodnog obračuna 29. septembra, koji se pretvorio u same uvrede i prozivanje.

No, i ovog puta je bilo dosta ličnih napada između protivnika, čija je međusobna nesklonost bila osjetna.

Tramp je spomenuo navodne e-mailove Bajdenovog sina Hantera (Hunter), u vezi s njegovim poslovima u inostranstvu. No, Bajden je negirao predsjednikovu „neutemeljenu insinuaciju“ da je imao udjela u tim poslovnim poduhvatima.

- Mislim da američkom narodu dugujete objašnjenje - rekao je Tramp.

Bajden je rekao: "Ni od jedne zemlje nisam uzeo nijedan peni. Nikad."

Bivši potpredsjednik SAD osvrnuo se na pisanje „New York Timesa“ koji je nedavno izvijestio da je Tramp imao bankovni račun u Kini i da je državi platio 188.561 dolara poreza od 2013. do 2015., u poređenju sa 750 dolara američkih saveznih poreza za koje je, kako je naveo list, platio 2016-17. kada je postao predsjednik.

- Imam mnogo bankovnih računa, svi su navedeni i svugdje su. Mislim, bio sam biznismen koji je poslovao - rekao je Tramp.

Ko je uzeo novac

- Nisam uzeo ni novčić od strane zemlje u životu. Otkrili smo da predsjednik ima račun u Kini, a mene optužuje za ovo. Ja sam objavio porez svake godine, a predsjednik to ne želi. Zašto? Kina te plaća da lažeš, Rusija te plaća da lažeš, objavi svoje poreze – rekao je Bajden.

Tramp je rekao da je zvao svoje računovođe i da će objaviti podatke čim budu mogli. 

 - Preplatio sam svoj porez. Ja ne zarađujem od Kine i Ukrajine i Rusije. Ti zarađuješ. Tvoj sin je uzeo novac. Rekli su da moraju dati novac velikoj faci. Ti si velika faca. O čemu se to radi – rekao je Tramp.

Tramp je optužio Bajdena da mu je jedan brat zaradio milione u Iraku, a i drugi je zaradio preko njega. Rekao je da Bajden ima kuće posvuda.

Bajden je rekao da, kada se radi o Ukrajini, nije napravio ništo loše. On je rekao da je Tramp „ušao u nevolje s Ukrajinom“ kada je pokušao podmititi ljude u Ukrajini da lažu o njemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.