AMERIKA

Ovo su ključne teze posljednje predsjedničke debate

Bajden je izlaganje otvorio podatkom da je 220.000 Amerikanaca umrlo od koronavirusa

Detalji sa sinoćnje debate. afp

Fu. M.

23.10.2020

Posljednja predsjednička debata pred američke izbore završena je sinoć u Nešvilu.

Pandemija koronavirusa bila je prva tema sučeljavanja republikanca Donalda Trampa (Trump) i demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden).

Tramp je odmah za zdravstvenu krizu optužio Kinu i rekao da će u nekoliko narednih sedmica biti spremna vakcina. Objasnio je na koji je način ozdravio pošto je nekoliko dana proveo u bolnici.

Bajden je izlaganje otvorio podatkom da je 220.000 Amerikanaca umrlo od koronavirusa, te da osoba koja je odgovorna za takav ishod ne bi smjela da ostane na čelu nacije. Bivši potpredsednik SAD je apelirao na Amerikance da nose maske i obećao akciju protiv pandemije ukoliko bude izabran.


Napasti virus

Bajden je obećao da će napasti virus ne zatvarajući virus, ali je rekao da je potreban sistem da se nacija zaštiti od širenja kovida 19.

Tramp je odmah napao gradove i države koje vode demokrate, navodeći Njujork i Kaliforniju kao mjesta koja su se "potpuno zatvorila i umiru". On se još jednom oštro usprotivio zatvaranju zemlje, navodeći da bi takav potez izazvao ekonomsku katastrofu.

Detalj sa sinoćnje debate. afp

Na temu nacionalne bezbijednosti, Bajden je upozorio Rusiju i Kinu da će "platiti cijenu" zbog miješanja u predizborni proces u SAD. Optužio je bivšeg gradonačelnika Njujorka i Trampovog saradnika Rudija Đulijanija da je "pijun" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tramp je rekao da je Bajden od Rusije dobio 3,5 miliona dolara, te da će njegov rival u nekom trenutku morati da objasni zašto je dobio taj novac.

- Niko nije bio oštriji od mene prema Rusiji. Dok je Bajden Ukrajini prodavao jastuke, ja sam im prodavao rakete - rekao je Tramp, optužujući Bajdena da je Ukrajinu predao Rusima.

Odnosi sa Sjevernom Korejom

Bajden je na optužbe o umiješanosti sina Hantera (Hunter) u poslove u Ukrajini, odgovorio da je sve potpuno čisto, ali da je Tramp pokušao da potkupi ukrajinske zvaničnike da o njemu kažu nešto loše.

S druge strane Tramp je kazao da zahvaljujući odnosima koje ima sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom nema rata.

Bajden je naciji obećao sasvim novi program zdravstvene zaštite "Bajdenker", kojim će Amerikancima biti omogućeni jeftiniji lijekovi i manje premije osiguranja. Tramp je demokrate optužio za socijalizam.

- Ukoliko budem izabran, berze će eksplodirati. Ako on pobijedi propast će - rekao je Tramp.

Govoreći o nezaposlenosti u SAD, Tramp je za odlaganje novog paketa pomoći optužio predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nency).

Rasni problemi

Rasni problemi u SAD, koji već mjesecima potresaju ovu državu, bili su naredna tema debate.

- U Americi postoji institucijalizovani rasizam - rekao je Bajden, obećavajući bolje zdravstveno osiguranje, više poslova i lakši pristup obrazovanju za pripadnike manjinskih zajednica.

- Bajden nikada ništa nije uradio iako je dio vlasti 47 godina - odgovorio je Tramp, rekavši da je od njega za jednakost svih rasa uradio jedino Abraham Linkoln, koji je 1863. godine ukinuo ropstvo.

Melanija i Donald Tramp. afp

Nešto kasnije, Tramp je objasnio da se nije poredio sa Trampom, već da je istakao činjenicu da od Linkolna za Afroamerikance niko nije uradio više od njega. 

- Džo, zovu te korumpiranim političarom - rekao je Tramp, aludirajući da nedavne optužbe vezane za poslovne aktivnosti Bajdenovog sina, Hantera u Ukrajini.

Bajden je obećao da će riješiti status oko 11 miliona ilegalnih useljenika, na šta je Tramp odgovorio da njegov protivkandidat "nema predstavu o rješavanju tog problema".

Zakon iz 1994.

Tramp je na Bajdenovu optužbu da je rasista, odgovorio da su desetine hiljada, mahom Afroamerikanaca, završile u zatvoru zahvaljujući njegovom zakonu iz 1994. godine.

- To je bila greška i od tada pokušavam da to promijenim - rekao je Bajden, navodeći da ljudi koji imaju problem sa drogama ili alkoholom ne treba da idu u zatvor, već na rehabilitaciju.

- Zašto to niste uradili... Samo pričate i ništa ne radite - rekao je Tramp.

Džo Bajden. afp

Moramo da učinimo zemlju potpuno uspješnom, kakva je bila prije nego što je stigla kuga iz Kina, rekao je Tramp, obećavajući da se Amerikanci, ukoliko pobijedi, ujediniti oko uspjeha.

- Predstavljat ću sve... Bit ću predsjednik koji će nauku pretpostaviti bajkama... Otvorit ćemo milione radnih mejsta. Svi će imati jednaku priliku - rekao je Bajden.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.