ORGANIZIRAN REFERENDUM

Čileanci velikom većinom glasali za promjenu ustava iz Pinočeova doba

Od danas svi moramo raditi na tome da novi ustav bude garant jedinstva, stabilnosti i budućnosti, rekao je Pinera

Građani proslavili pobjedu na trgu. AFP

A. J.

26.10.2020

Čileanci su u nedjelju velikom većinom glasali za novi ustav koji će zamijeniti ustav iz Pinočeova doba, na referendumu organiziranom godinu nakon velikih protesta protiv društvene nejednakosti, prenosi Hina.

Djelomični rezultati nakon prebrojavanja 69,81 posto glasova pokazuju da je za novi ustav velika većina, 78,01 posto, a 21,99 posto mu se protivi.

Reagirajući na ovakav rezultat, konzervativni predsjednik Sebastian Pinera pozvao je u televizijskom nastupu na "jedinstvo" u pripremi "novog ustava".

- Sve dosad ustav nas je dijelio. Od danas svi moramo raditi na tome da novi ustav bude garant jedinstva, stabilnosti i budućnosti - rekao je.


Dok još traje prebrojavanje glasova, hiljade oduševljenih građana okupile su se u središtu Santiaga, na Talijanskom trgu, u centru protesta, kako bi proslavili "pobjedu".


- Slavimo pobjedu izvojevanu na ovom trgu dostojanstvenijem no ikad! - rekla je oduševljena Graciela Gonzalez (35), prodavačica, usred pjesme, buke od petarda i automobilskih sirena.


Prije tačno godinu u protestima protiv nejednakosti nastao je zaokret kada se 1,2 miliona ljudi okupilo na tom trgu prozvanom Trgom dostojanstva.


Uprkos pandemiji koronavirusa koja je teško pogodila Čile (500.000 zaraženih, 14.000 umrlih), birači su izašli u velikom broju čekajući u redu ispred birališta.


Još nema službenih podataka o izlaznosti, ali je predsjednik izborne komisije rekao da je riječ o velikom broju.


Mnogi su u nedjelju govorili o "historijskim" izborima.


Zamjena ustava naslijeđenog iz vremena diktature Augusta Pinočea (1973.-1990.) bio je jedan od zahtjeva na protestima koji su počeli 18. oktobra 2019. i na kojima se tražilo pravednije društvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.