PROPALI VOJNI PROJEKT

Adolf Hitler radio na tajnom oružju kojim je htio pokoriti svijet

Za samo 20 mjeseci nastao je bunker na kojem su radili pothranjeni i izmučeni ljudi

U njemu se trebale graditi podmornice. Agencija

Z. K.

27.10.2020

Na obali rijeke Vezer u blizini Bremena i dalje stoji betonsko čudovište umiljatog imena Valentin.

Prisilni rad

U tom je bunkeru, jednom od najvećih u Evropi, Adolf Hitler radio na tajnom oružju, supermodernim podmornicama kojima je htio pokoriti neprijatelje. Bunker u Bremen-Fargeu svojedobno je bio jedan od najvećih vojnih projekata u nacističkoj Njemačkoj. Od 1943. do 1945. godine na gradilištu bunkera radile su hiljade prisilnih radnika iz cijele Evrope. 

Budući da su u to vrijeme savezničke zračne snage bile superiorne na većini njemačkog teritorija, izgradnja podmornica u većini brodogradilišta bila je nemoguća misija.


Hitler: Htio graditi supermoderne podmornice. Agencija

U Valentinu podmornice su trebale biti izgrađene posebnim tehnologijama iza 4,5 metara debelih zidova i plafona. Nacistički čelnici nadali su se da će njima promijeniti tok rata probijanjem savezničkih puteva preko Atlantika pa ne čudi da je u tom trenutku projekt Valentin postao prioritet.

U samo 20 mjeseci nastao je bunker na kojem su radili pothranjeni i izmučeni ljudi, u smjenama po 12 sati, praktički bez odmora. Otprilike 2.000 ih je umrlo zbog iscrpljenosti izazvane napornim radom i nehumanim uvjetima. Danas su poznata imena samo 1.144 nastradalih, a ostale su žrtve nepoznate.

Memorijalni centar

Nedovršeni dio bunkera uništili su Britanci krajem marta 1945. godine, a nedugo nakon toga gradnja je zaustavljena. U bunkeru Valentin nikada nije izgrađena nijedna podmornica.  

Danas je Valentin memorijalni centar u kojem se održavaju izložbe, podsjećajući na ratne strahote kako se nikada ne bi ponovile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.