MEĐUNARODNI ODNOSI

Kremlj optužio Džoa Bajdena za širenje mržnje prema Rusiji

Odnosi Moskve i Vašingtona potonuli su na razinu iz Hladnog rata

Kremlj optužio Džoa Bajdena za širenje mržnje prema Rusiji. Agencije

L. M.

26.10.2020

Objava Kremlja stiže tek nešto više od sedam dana pred američke izbore 3. novembra, a u anketama Džo Bajden (Joe Biden) vodi ispred Donalda Trampa (Trump).

- Apsolutno se ne slažemo s Bajdenovom procjenom. Možemo samo izraziti žaljenje što se na ovakav način širi mržnja prema Ruskoj Federaciji - kazao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Bajden je u nedjelju u emisiji CBS-a "60 minutes" naveo Rusiju kao najozbiljniju globalnu prijetnju SAD-u, dok je Kinu tek nazvao "najvećim konkurentom".

- Mislim da najveću prijetnju Americi, što se tiče ugrožavanja naše sigurnosti i naših saveza, predstavlja Rusija - rekao je Bajden. 

Rusija je također odbacila optužbe američkih obavještajnih službi za pokušaje miješanja u ovogodišnje izbore.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ranije hvalio Trampa jer je isticao da želi izgraditi bolje odnose s Moskvom, kazao je da će Rusija surađivati s bilo kojim američkim vođom, no nije propustio reći da se Džo Bajden služi oštrom, proturuskom retorikom.

Odnosi Moskve i Vašingtona potonuli su na razinu iz Hladnog rata nakon što je Rusija 2014. anektirala ukrajinski Krim. Bajden je tada obnašao dužnost potpredsjednika u mandatu Baraka (Barack) Obame.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.