MEĐUNARODNI ODNOSI

Kremlj optužio Džoa Bajdena za širenje mržnje prema Rusiji

Odnosi Moskve i Vašingtona potonuli su na razinu iz Hladnog rata

L. M.

Kremlj optužio Džoa Bajdena za širenje mržnje prema Rusiji

Foto: Agencije


Objava Kremlja stiže tek nešto više od sedam dana pred američke izbore 3. novembra, a u anketama Džo Bajden (Joe Biden) vodi ispred Donalda Trampa (Trump).

- Apsolutno se ne slažemo s Bajdenovom procjenom. Možemo samo izraziti žaljenje što se na ovakav način širi mržnja prema Ruskoj Federaciji - kazao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Bajden je u nedjelju u emisiji CBS-a "60 minutes" naveo Rusiju kao najozbiljniju globalnu prijetnju SAD-u, dok je Kinu tek nazvao "najvećim konkurentom".

- Mislim da najveću prijetnju Americi, što se tiče ugrožavanja naše sigurnosti i naših saveza, predstavlja Rusija - rekao je Bajden. 

Rusija je također odbacila optužbe američkih obavještajnih službi za pokušaje miješanja u ovogodišnje izbore.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ranije hvalio Trampa jer je isticao da želi izgraditi bolje odnose s Moskvom, kazao je da će Rusija surađivati s bilo kojim američkim vođom, no nije propustio reći da se Džo Bajden služi oštrom, proturuskom retorikom.

Odnosi Moskve i Vašingtona potonuli su na razinu iz Hladnog rata nakon što je Rusija 2014. anektirala ukrajinski Krim. Bajden je tada obnašao dužnost potpredsjednika u mandatu Baraka (Barack) Obame.

Više o:

Joe Biden Kremlj
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na