ČEKAJU ODOBRENJE

Rusi bi mogli početi proizvoditi vakcinu u januaru

Klinička testiranja su počela u septembru, faza jedan je uspešno završena, dok je faza dva započeta prošle nedjelje u Kirovu i Sankt Peterburgu

A. Ka. / Tanjug

Nije bilo negativnih efekata vakcine

Foto: Ilustracija


Proizvodnja vakcine protiv koronavirusa u Rusiji bi mogla da počne u januaru, ukoliko regulatorno tijelo ruskog ministarstva zdravlja odobri, rekao je danas direktor Centra za istraživanje imunoloških i bioloških proizvoda Ajdar Išumukhametov, prenosi Tanjug. 

Klinička testiranja su počela u septembru, faza jedan je uspešno završena, dok je faza dva započeta prošle nedjelje u Kirovu i Sankt Peterburgu, prenio je TASS.

- Planiramo da završimo fazu dva početkom decembra. Sredinom posljednjeg mjeseca u godini ćemo poslati papirologiju ministarstvu zdravlja i budućnost vakcine će zavisiti od njihove odluke. Ukoliko dobijemo sertifikat od njih, onda ćemo moći da počnemo sa proizvodnjom u januaru. Također, planiramo i fazu tri u kojoj će učestvovati 3.000 volontera, tako ćemo moći paralelno slati papirologiu ministarstvu zdravlja i raditi fazu tri - rekao je Išumukhametov.

Prema njegovim riječima do danas nije bilo negativnih efekata vakcine na volonterima. Pojedinci su imali blago povišenu temperaturu tokom prvih 24 sata, a sutradan im je prolazila, dodao je on.

- Generalno, efekti vakcine, po pravilu, nestaju unutar tri dana od testiranja - rekao je Išumukhametov.

Više o temi Rusija

STRAVIČAN VIDEO
Ruski MMA borca likvidiran pred kamerama
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na