EKONOMIJA

Francuska će uveliko profitirati na Brexitu

Oko 150 milijardi eura moglo bi završiti u Francuskoj, što je veliki finansijski impuls toj članici Evropske unije

Trend se već vidi jer velike banke sele iz Londona u Frankfurt ili Pariz. AFP

A. M.

26.10.2020

Kad Velika Britanija 31. decembra napusti Evropsku uniju, desit će se mnoge promjene, ponajviše u finansijskom sektoru. 

Trend se već vidi jer velike banke sele iz Londona u Frankfurt ili Pariz. Upravo zbog toga bi oko 150 milijardi eura moglo završiti u Francuskoj, što je veliki finansijski impuls toj članici Evropske unije.

Naime, guverner središnje francuske banke Fransoa Viljeroj de Galhau (François Villeroy de Galhau) otkrio je taj podatak i objasnio ga "jednostavnim preseljenjem sredstava". Tako nešto čine francuske kompanije kojima nije u interesu ostati u Londonu nakon Brexita, kao i one britanske koje žele osigurati poslovanje s francuskim kompanijama nakon Brexita. Istovremeno, JPMorgan Chase & Co. sele 200 milijardi eura u Frankfurt, koji će na taj način postati jedna od najvećih bankovnih središnjica u Njemačkoj.

Ostale velike međunarodne banke i finansijske kompanije, pa i one manje, razmatraju gdje će preseliti nakon Brexita, ali činjenica je da hoće. U Londonu će im ostati uredi, ali novčana sredstva i zaposleni preselit će u gradove najvećih zemalja Evropske unije. Odrazit će se to uveliko na britansku ekonomiju, koja neće patiti samo zbog preseljenja novčanih sredstava, već i gašenja radnih mjesta. Naime, neće patiti samo oni u finansijskom sektoru već i oni koji su posredno živjeli od njega.

U slučaju nestanka stotina i stotina radnih mjesta, pa i hiljada, zatvarat će se pubovi, restorani, trgovine... i ostalo što je zavisilo od kupovne moći onih koji će ostati bez te se morati snaći na nekim drugim lokacijama.

Bez obzira na sve to, britanski premijer Boris Džonson (Johnson) smatra da je u poziciji prijetiti i postavljati uvjete pa konstantno ponavlja da će prekinuti pregovore ako se ne postigne sporazum koji će smatrati odgovarajućim. Naravno, popuštanja nema ni s evropske strane, koja ima više aduta u rukavu, tako da bi u konačnici patiti moglo upravo stanovništvo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.