ANKARA

Erdoan: Vrijeme je za razgovore o formiranju dvije države

Predsjednik Turske na konferenciji za novinare sa predsjednikom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom naveo da je pristup kiparskih Grka blokirao ranije pokušaje da se pronađe rješenje

Redžep Tajip Erdoan. AGENCIJE

A. V. / Srna

26.10.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da je vrijeme za diskusiju o realističnom prijedlogu za formiranje dvije države na Kipru i da parametri za trenutne razgovore nisu održivi.

Erdoan je na konferenciji za novinare sa predsjednikom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u Ankari naveo da je pristup kiparskih Grka blokirao ranije pokušaje da se pronađe rješenje.

- Mora da se shvati da nikakav rezultat nije ostvare prema trenutnim parametrima putem procesa pregovora koji traje duže od pola vijeka. Trenutno, vjerujemo da je početak razgovora na osnovu federacije, gubitak vremena. Zato, vjerujemo da rješenje sa dvije države mora biti iznijeto kao realističan prijedlog - naglasio je Erdoan.

Kipar je podijeljen od turske invazije 1974. godine. EU je 2004. godine primila Kipar u članstvo 2004. godine i predstavlja ih međunarodno priznata administracija kiparskih Grka na jugu ostrva.

Sjeverni dio gdje su kiparski Turci samo priznaje Ankara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.