KONZERVATIVNA SUTKINJA

Velika pobjeda Trampa: Ejmi Koni Beret položila zakletvu kao sudija Vrhovnog suda

Ovo ustoličenje moglo bi mobilizirati konzervativce i evangeliste da podrže Trumpa u utrci za predsjednika države

Ejmi Koni Beret. Arhiv

D. H.

27.10.2020

Američki Senat, odnosno Gornji dom Kongresa, potvrdio je kasno sinoć imenovanje sutkinje Ejmi Koni Beret (Amy Coney Barret) na upražnjeno mjesto u nacionalnom Vrhovnom sudu. Republikanci su tako preuzeli kontrolu nad ovim važnim državnim tijelom.

Iako je nominacija prihvaćena prošle sedmice, Senat je tek u ponedjeljak potvrdio imenovanje konzervativne sutkinje koja će zamijeniti nedavno preminulu liberalnu sutkinju Rut Bejder Ginsgurg (Ruth Bader Ginsburg).

Duboko podijeljeni Senat glasao je 52 - 48, uglavnom po stranačkoj liniji, uz republikanku Suzan Kolins (Susan Collins) koja je stala uz demokrate. Dvoranom se prolomio aplauz republikanskih zastupnika nakon što su glasovi izbrojani.

Ovo je prvi put u američkoj historiji da jedno ovako važno mjesto u sudskoj grani vlasti bude upražnjeno sedam dana prije predsjedničkih izbora, i to na najmanje 4 godine. Ali, ovo može predstavljati historijsku pobjedu republikanaca, jer njihova kontrola u Vrhovnom sudu može potrajati decenijama jer je mandat praktično doživotan.

Također, Beret je treća sutkinja koju Tramp imenuje u devetočlani Vrhovni sud i njegov čin predstavlja veliku pobjedu samo nekoliko dana pred izbore u kojima želi osigurati drugi mandat.

Ovo ustoličenje moglo bi mobilizirati konzervativce i evangeliste da podrže Trumpa u utrci za predsjednika države.

Kontrola Vrhovnog suda znači kontrolu nad posljednjom riječi kada su u pitanju kontroverzni zakoni koji mogu biti proglašeni ništavnim i "neusklađenim s Ustavom". Ono čega se demokrati najviše pribojavaju jeste da bi Vrhovni sud sada mogao preinačiti odluku "Roe protiv Wadea", kojom je legaliziran abortus u ovoj zemlji.

Prva meta koja će biti stavljena pred ovaj sud je vjerovatno zakon o javnom zdravstvenom osiguranju poznat kao Obamacare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.