KONZERVATIVNA SUTKINJA

Velika pobjeda Trampa: Ejmi Koni Beret položila zakletvu kao sudija Vrhovnog suda

Ovo ustoličenje moglo bi mobilizirati konzervativce i evangeliste da podrže Trumpa u utrci za predsjednika države

D. H.

Ejmi Koni Beret

Foto: Arhiv


Američki Senat, odnosno Gornji dom Kongresa, potvrdio je kasno sinoć imenovanje sutkinje Ejmi Koni Beret (Amy Coney Barret) na upražnjeno mjesto u nacionalnom Vrhovnom sudu. Republikanci su tako preuzeli kontrolu nad ovim važnim državnim tijelom.

Iako je nominacija prihvaćena prošle sedmice, Senat je tek u ponedjeljak potvrdio imenovanje konzervativne sutkinje koja će zamijeniti nedavno preminulu liberalnu sutkinju Rut Bejder Ginsgurg (Ruth Bader Ginsburg).

Duboko podijeljeni Senat glasao je 52 - 48, uglavnom po stranačkoj liniji, uz republikanku Suzan Kolins (Susan Collins) koja je stala uz demokrate. Dvoranom se prolomio aplauz republikanskih zastupnika nakon što su glasovi izbrojani.

Ovo je prvi put u američkoj historiji da jedno ovako važno mjesto u sudskoj grani vlasti bude upražnjeno sedam dana prije predsjedničkih izbora, i to na najmanje 4 godine. Ali, ovo može predstavljati historijsku pobjedu republikanaca, jer njihova kontrola u Vrhovnom sudu može potrajati decenijama jer je mandat praktično doživotan.

Također, Beret je treća sutkinja koju Tramp imenuje u devetočlani Vrhovni sud i njegov čin predstavlja veliku pobjedu samo nekoliko dana pred izbore u kojima želi osigurati drugi mandat.

Ovo ustoličenje moglo bi mobilizirati konzervativce i evangeliste da podrže Trumpa u utrci za predsjednika države.

Kontrola Vrhovnog suda znači kontrolu nad posljednjom riječi kada su u pitanju kontroverzni zakoni koji mogu biti proglašeni ništavnim i "neusklađenim s Ustavom". Ono čega se demokrati najviše pribojavaju jeste da bi Vrhovni sud sada mogao preinačiti odluku "Roe protiv Wadea", kojom je legaliziran abortus u ovoj zemlji.

Prva meta koja će biti stavljena pred ovaj sud je vjerovatno zakon o javnom zdravstvenom osiguranju poznat kao Obamacare.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na