NJUJORK

U sjedištu UN-a otkazani svi fizički sastanci nakon pet slučajeva zaraze

Fizički sastanci Vijeća kojim predsjeda Rusija, predviđen u utorak ujutro u sjedištu organizacije je pretvoren u videokonferenciju

Preporuka medicinske službe je bila da otkažu sastanke. Agencije

A. Č.

28.10.2020

Svi fizički sastanci predviđeni ove sedmice u sjedištu Ujedinjenih naroda u Njujorku otkazani su nakon pet slučajeva zaraze koronavirusom u diplomatskoj misiji Nigera, objavio je UN. 

Preporuka medicinske službe je bila da otkažemo sastanke u utorak u sjedištu UN-a, dok čekamo podatke o kontaktima tih zaraženih osoba - stoji u pismu koje je 193 članova Ujedinjenih naroda uputio predsjednik Opće skupštine Volkan Bozkir.  

U utorak poslijepodne u novoj poruci Volkan Bozkir naveo da je ta mjera produžena do kraja sedmice po preporuci glavnog sekretata UN-a, Antonia Gutereša (Guterres).

On je tražio da svi fizički sastanci obustave do kraja sedmice kako bi se bolje procijenila proširenost virusa i završila procedura praćenja kontakata osoba s kojima su oboljeli bili u dodiru, precizira predsjednik Opće skupštine.

Niger je jedna od nestalnih članica Vijeća sigurnosti. Fizički sastanci Vijeća kojim predsjeda Rusija, predviđen u utorak ujutro u sjedištu organizacije je pretvoren u videokonferenciju.  

To je bio prvi slučaj kada su Ujedinjeni narodi otkazali sastanak od kada je organizacija u ljeto ponovo počela održavati fizičke sastanke u svom sjedištu u Njujorka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.