BORBA PROTIV EPIDEMIJE

Online sastanak lidera Evropske unije, glavna tema COVID-19

Prema informacijama dužnosnika EU, u fokusu sutrašnjeg sastanka će posebno biti brzi testovi i vakcine.

A. M. / Anadolija

Predviđeni su kriteriji raspodjele po zemljama članicama

Foto: Agencije


Lideri zemalja članica Evropske unije okupit će se na virtuelnom sastanku kako bi razgovarali o mjerama koje će se poduzeti zbog brzog porasta slučajeva zaraze koronavirusa u Evropi, javlja Anadolija.

Na sastanku održanom prije dvije sedmice u Briselu, čelnici su se dogovorili poduzeti "zajedničke, brze i odlučne" korake, a na sljedećem sastanku razgovarat će o tome kako ojačati i ubrzati kolektivne napore u borbi protiv epidemije.

Zbog brzog povećanja broja slučajeva zaraženih širom Evrope posljednjih sedmica, čelnici EU, koje je predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mičel (Charles Michel) prošle sedmice pozvao na sastanak, podijelit će svoja iskustva u vlastitim zemljama i razmijeniti mišljenja o najboljim praksama borbe protiv COVID-19.

Prema informacijama dužnosnika EU, u fokusu sutrašnjeg sastanka će posebno biti brzi testovi i vakcine.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) ranije je izjavila da je EK izdvojila 100 miliona eura za kupovinu brzih testova za COVID-19.

Čelnici EU-a također će razmijeniti mišljenja o zajedničkom pristupu vakcinama, za koje se očekuje da će biti gotove do kraja ove godine.

Predviđeni su kriteriji raspodjele po zemljama članicama, određivanje prioritetnih grupa koje će biti vakcinisane, a raspravljat će se i o logističkim problemima.

EU je do sada potpisala ugovore s proizvođačima lijekova Johnson & Johnson, AstraZeneca i Sanofi-GSK, koji su u trećoj fazi ispitivanja vakcine protiv COVID-19, za kupovinu stotina miliona doza vakcine.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na