PRODUŽEN ROK ZA GLASANJE

Vrhovni sud odbacio Trampov zahtjev za Sjevernu Karolinu

Mnoge su države proširile mogućnosti glasanja poštom tokom pandemije koronavirusa zbog opreza birača i da izbjegnu 'prenatrpana' biračka mjesta

A. J.

Tramp je za glasanje poštom kazao da je prevara

Foto: Agencije


Američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev kampanje predsjednika Donalda Trampa (Trump) za blokiranjem produženja roka Sjeverne Karoline za primanje glasačkih listića u najnovijem slučaju glasanja uoči izbora u utorak 3. novembra.

Suci Vrhovnog suda ostavili su na snazi ​​sporazum odobren od nižeg suda koji dopušta produženje, odbivši time zahtjev Trampove kampanje, Republikanskog nacionalnog odbora i republikanskih zvaničnika Sjeverne Karoline za zabranom blokiranja, prenosi Hina.

Državni izborni odbor, pozivajući se na potencijalna kašnjenja u isporuci pošte u SAD-u, odlučio je dopustiti prebrojavanje glasačkih listića u odsutnosti koji su obilježeni datumom izbora ako su stigli do devet dana kasnije.

Konzervativni suci Klarens Tomas (Clarence Thomas), Samuel Alito i Nil Gorsač (Neil Gorsuch) rekli su da bi blokirali produženje roka, dok je Gorsač u izdvojenom mišljenju rekao da izmjene pravila u posljednji trenutak od strane državnog izbornog odbora mogu "izazvati zabunu, riskirati promjenu izbornih ishoda i u tom procesu ugroziti povjerenje birača u rezultate".

Odluka u slučaju Sjeverne Karoline dolazi nakon što su suci ranije u srijedu odbili ubrzati odluku hoće li saslušati republikansku ponudu za blokiranje produženog roka za glasanje poštom u Pensilvaniji, a obje te države smatraju se ključnima za Trampove šanse za reizbor.

Spor u Sjevernoj Karolini jedan je od niza povezanih s izborima u državama širom SAD zbog pravila koja reguliraju glasanje na izborima.Mnoge su države proširile mogućnosti glasanja poštom tokom pandemije koronavirusa zbog opreza birača i da izbjegnu 'prenatrpana' biračka mjesta.Tramp je glasanje poštom, što je uobičajena praksa na američkim izborima, ocijenio "prepunim prevara", dok su stručnjaci rekli da je takva prevara izuzetno rijetka u Sjedinjenim Državama.

Više o temi Donald Trump

UOČI IZBORA U SAD
Hakirana web stranica Trampove kampanje

Više o:

Donald Trump SAD
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na