PRODUŽEN ROK ZA GLASANJE

Vrhovni sud odbacio Trampov zahtjev za Sjevernu Karolinu

Mnoge su države proširile mogućnosti glasanja poštom tokom pandemije koronavirusa zbog opreza birača i da izbjegnu 'prenatrpana' biračka mjesta

Tramp je za glasanje poštom kazao da je prevara. Agencije

A. J.

29.10.2020

Američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev kampanje predsjednika Donalda Trampa (Trump) za blokiranjem produženja roka Sjeverne Karoline za primanje glasačkih listića u najnovijem slučaju glasanja uoči izbora u utorak 3. novembra.


Suci Vrhovnog suda ostavili su na snazi ​​sporazum odobren od nižeg suda koji dopušta produženje, odbivši time zahtjev Trampove kampanje, Republikanskog nacionalnog odbora i republikanskih zvaničnika Sjeverne Karoline za zabranom blokiranja, prenosi Hina.


Državni izborni odbor, pozivajući se na potencijalna kašnjenja u isporuci pošte u SAD-u, odlučio je dopustiti prebrojavanje glasačkih listića u odsutnosti koji su obilježeni datumom izbora ako su stigli do devet dana kasnije.


Konzervativni suci Klarens Tomas (Clarence Thomas), Samuel Alito i Nil Gorsač (Neil Gorsuch) rekli su da bi blokirali produženje roka, dok je Gorsač u izdvojenom mišljenju rekao da izmjene pravila u posljednji trenutak od strane državnog izbornog odbora mogu "izazvati zabunu, riskirati promjenu izbornih ishoda i u tom procesu ugroziti povjerenje birača u rezultate".

Odluka u slučaju Sjeverne Karoline dolazi nakon što su suci ranije u srijedu odbili ubrzati odluku hoće li saslušati republikansku ponudu za blokiranje produženog roka za glasanje poštom u Pensilvaniji, a obje te države smatraju se ključnima za Trampove šanse za reizbor.

Spor u Sjevernoj Karolini jedan je od niza povezanih s izborima u državama širom SAD zbog pravila koja reguliraju glasanje na izborima.

Mnoge su države proširile mogućnosti glasanja poštom tokom pandemije koronavirusa zbog opreza birača i da izbjegnu 'prenatrpana' biračka mjesta.

Tramp je glasanje poštom, što je uobičajena praksa na američkim izborima, ocijenio "prepunim prevara", dok su stručnjaci rekli da je takva prevara izuzetno rijetka u Sjedinjenim Državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.