KORONAVIRUS

U SAD novi dnevni rekord, zaraženo više od 91.000 ljudi

Ured zadužen za borbu protiv koronavirusa u Bijeloj kući saopćio je kako čitava zemlja ide u pogrešnome smjeru

A. J.

Prethodni dnevni rekord u SAD-u iznosio je 84.169 novih dnevnih slučajeva

Foto: Arhiv


Sjedinjene Države u četvrtak su srušile novi jednodnevni rekord po broju novozaraženih koronavirusom, sa zabilježenih više od 91.000 novih slučajeva i novim rekordima hospitaliziranih u mnogim saveznim državama, pokazuju podaci novinske agencije Reuters.

Novi rekordni skok broja novooboljelih u 24 sata zabilježen je niti sedam dana prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Među najteže su pogođenima i ključne savezne države Ohajo, Mičigen, Sjeverna Karolina, Pensilvanija i Viskonsin, koje će odigrati važnu ulogu u odlučivanju o tome hoće li republikanski predsjednik Donald Tramp (Trump) dobiti drugi mandat na čelu te zemlje, ili će novi američki predsjednik biti njegov demokratski protukandidat Džo Bajden (Joe Biden).

Prethodni dnevni rekord u SAD-u iznosio je 84.169 novih dnevnih slučajeva, zabilježen 23. oktobra. Globalno, dnevni rekord drži Indija s 97.894 novooboljelih u jednome danu, zabilježen 17. septembra.

Ured zadužen za borbu protiv koronavirusa u Bijeloj kući saopćio je kako čitava zemlja ide u pogrešnome smjeru te je upozorio na "neposustajuće" širenje koje zahtijeva agresivnu akciju kako bi se smanjio broj novih slučajeva.

U četvrtak, dnevne rekorde po broju novih slučajeva zabilježilo je 12 saveznih država. Raste i broj umrlih i hospitaliziranih. Treći puta u oktobru, u četvrtak je od covida-19 umrlo više od hiljadu ljudi u jednome danu.

U SAD-u je dosad od te bolesti umrlo preko 229.000 ljudi, najviše u svijetu.

Broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u oktobru je narastao za 50 posto, na 46.000, najviše od sredine avgusta.

Više o:

Koronavirus SAD
NA VRH

Podijeli članak na