KORONAVIRUS

Još jedna evropska zemlja ide u lockdown

U periodu od 20. do 26. oktobra zabilježen je porast od 38 posto novih slučajeva u odnosu na prethodnu sedmicu

Raste broj zaraženih. Arhiv

G. M. / Index.hr

30.10.2020

Nakon Njemačke i Francuske, i Belgija je najavila da ide u novi lockdown zbog koronavirusa. Belgijski premijer Aleksander De Kro (Alexander De Croo) rekao je da vlada nema izbora te da je jedina preostala odluka "strogi lockdown".

- Naša zemlja je u stanju vanredne zdravstvene krize. Pritisak na bolnice je enorman, naši zdravstveni radnici poduzimaju nadljudske napore. Samo u prošloj sedmici zarazilo se 100.000 Belgijaca i ne vidimo nikakvu promjenu. Idemo u strogi lockdown - najavio je De Kro u obraćanju javnosti nakon šestosatnog sastanka savezne vlade.

Belgija je sredinom oktobra zabilježila dnevni prosjek od 15.316 zaraženih, priopćili su danas zdravstveni dužnosnici nekoliko sati od odluke vlade o novom zatvaranju zemlje.

Belgija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svijetu po glavi stanovnika, a sada, u drugom valu, ima jednu od najvećih stopa zaraze.

- Trenutno ne vidimo nikakvu promjenu koja bi nam išla na ruku", kazao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Iv Van Latem (Yves Van Laethem).

U periodu od 20. do 26. oktobra zabilježen je porast od 38 posto novih slučajeva u odnosu na prethodnu sedmicu. Od izbijanja pandemije u toj se zemlji zarazilo 392.258 ljudi. Belgija ima 11 miliona stanovnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.