FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron konačno "smekšao ton": Mogu razumjeti šok muslimana!

U očiglednoj želji da dopre do muslimana, Makron je dao dugačak intervju iznoseći svoju viziju katarskom TV kanalu Al-Jazeera, piše AFP

Makron: Ne mogu opravdati nasilje. Arhiv

G. M.

31.10.2020

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je danas da „može razumjeti da su muslimani šokirani karikaturama poslanika Muhammeda".

Francuska je na ivici haosa nakon što su početkom septembra objavljene karikature poslanika Muhammeda u časopisu „Charlie Hebdo“, nakon čega je uslijedio napad ispred bivšeg ureda sedmičnika, odsijecanje glave jednom učitelju, a potom napad u Nici u kojem je ubijeno troje ljudi.

Makron je izazvao proteste u muslimanskom svijetu nakon ubistva učitelja Samuela Patija (Paty) početkom mjeseca, koji je učenicima pokazao karikature, rekavši da se „Francuska nikada neće odreći prava na karikaturu“.

Ali, u očiglednoj želji da dopre do muslimana, Makron je dao dugačak intervju iznoseći svoju viziju katarskom TV kanalu Al-Jazeera, nastojeći da postigne „mekši ton“, piše francuska agencija AFP.

- Mogu razumjeti da bi ljudi mogli biti šokirani karikaturama, ali nikada neću prihvatiti da nasilje može biti opravdano. Smatram da je naša dužnost zaštititi naše slobode i naša prava - rekao je Makron.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.