PANDEMIJA

Slovaci u jednom danu testirali milion građana: ‘Ne želimo karantin!‘

Testiranje je besplatno i dobrovoljno, ali vlada će propisati karantenu onima koji se ne odazovu, uključujući zabranu odlaska na posao

M. Aš. /Jutarnji list

Bratislava: Žele usporiti širenje virusa

Foto: Agencije


Više od milion Slovaka u subotu se testiralo na koronavirus, u sklopu goleme logističke operacije testiranja većine populacije tijekom vikenda u nastojanju da se obuzda pandemiju.

Vlasti ističu da je ambiciozan plan da se testira većinu građana starijih od 10 godina od 5,5 miliona stanovnika prvi u nekoj zemlji te veličine.

Prate ga druge zemlje koje razmatraju kako usporiti širenje virusa i izbjeći velike zdravstvene troškove.

Više od 40.000 liječnika, vojnika, policajaca, administrativnih radnika i dobrovoljaca provodi testiranja na oko 5000 lokacija.

  • Drugi krug testiranja za sedam dana

    Drugi krug testiranja za sedam dana

    Foto: Agencije


Do podneva je testirano 828.518 ljudi od kojih je 7947 bilo pozitivno, rekao je ministar obrane Jaroslav Nad na konferenciji za novinare.

- Očito smo testirali preko milion ljudi”, rekao je, dodajući da bi preko tri miliona moglo biti testirano tijekom vikenda.

Premijer Igor Matovič rekao je kako se nada da će plan omogućiti da se identificira i u izolaciju stavi dovoljno zaraženih kako bi se izbjegla stroga karantena za ostale.

Testiranje je besplatno i dobrovoljno, ali vlada će propisati karantenu onima koji se ne odazovu, uključujući zabranu odlaska na posao.

Antigen test daje rezultate u samo 15 minuta do pola sata, ali je manje tačan od PCR testa.

Drugi krug testiranja provest će se za sedma dana.

Slovačka je u subotu prijavila 2573 novozaraženih po PCR testovima, što je ukupno 57.664, od čega je 219 umrlo.

Više o temi Slovačka

NA VRH

Podijeli članak na