TURSKA

Broj poginulih u zemljotresu porastao na 58

Najmanje 896 osoba je povrijeđeno usljed posljedica zemljotresa jačine 6,6 stepeni koji je pogodio Izmir

Erdoan: Svi će dobiti nove kuće. Arhiv

G. M. / Anadolija

1.11.2020

U zemljotresu koji je u petak pogodio Egejsku regiju, u Turskoj, poginulo je 58 osoba, saopćio je predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

Najmanje 896 osoba je povrijeđeno usljed posljedica zemljotresa jačine 6,6 stepeni koji je pogodio Izmir, treći po veličini grad u Turskoj.

- Odlučni smo da previjemo rane naše braće i sestara u Izmiru, koji su pogođeni zemljotresom prije nego što počne hladno vrijeme i kiše - rekao je Erdoan na sastanku vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u crnomorskoj provinciji Samsun.

Ranije je turski predsjednik saopćio kako će nove kuće biti sagrađene onima koji su ostali bez krova nad glavom što je prije moguće. Ispod ruševina su spašene 104 osobe, a akcije spašavanja i potrage i dalje traju.

Prethodno je ministar zdravstva Fahretin Koca (Fahrettin) saopćio kako je iz bolnica otpušteno 702 pacijenata, a da se osam osoba nalazi na odjelu intenzivne njege.

Uprava za vanredne situacije (AFAD) saopćila je kako su do 14 sati po lokalnom vremenu registrirana 902 podrhtavanja tla, od toga 42 jačine iznad četiri stepena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.