TURSKA

Trogodišnja djevojčica spašena iz ruševina 65 sati nakon zemljotresa

Elif je 106. osoba koja je spašena iz ruševina i prebačena u bolnicu

Spašavanje djevojčice Elif Perinček. AA

A. V./ Anadolija

2.11.2020

Povrijeđena trogodišnja djevojčica spašena je u ponedjeljak, tri dana nakon što je tursku egejsku obalu pogodio snažan zemljotres magnitude 6,6 stepeni, javlja Anadolu Agency (AA). 

Elif Perinček (Perincek) izvučena je iz ruševina gotovo 65 sati nakon zemljotresa u okrugu Bajrakli u zapadnoj provinciji Izmir. Elif je 106. osoba koja je spašena iz ruševina i prebačena u bolnicu.

U objavi na Twitteru, Mehmet Gulolu (Gulluoglu), direktor Uprave za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD), izrazio je zadovoljstvo zbog spašavanja djevojčice.

Otprilike 23 sata nakon zemljotresa, Elifina majka Seher Dereli Perinček, desetogodišnji blizanci Ezel i Elzem, kao i sedmogodišnji Umut izvučeni su iz ruševina. Međutim, Umut je preminuo, dok su majka i blizanci i dalje na liječenju.

Turska je među najaktivnijim svjetskim zonama, jer se nalazi na nekoliko aktivnih linija rasjeda. I u prošlosti je pretrpjela razorne zemljotrese.

Ranije je Gulolu obavijestio javnost da je iz ruševina spašena 14-godišnja djevojčica, 58 sati nakon što je grad Izmir na turskoj obali Egejskog mora pogodio zemljotres. Nakon pružanja prve pomoći, Idil Sirin prebačena je u lokalnu bolnicu.

AFAD je u ponedjeljak saopštio kako je u zemljotresu u Izmiru poginulo 79 osoba. AFAD je ranije objavio kako su povrijeđene 962 osobe, od toga 743 je otpušteno iz bolnica, a 219 ih je zadržano na liječenju. Akcije spašavanja i dalje traju u osam zgrada.

Nakon snažnog zemljotresa koji je Izmir pogodio u petak, uslijedilo je 1.120 podrhtavanja tla, od toga 43 su bila jača od četiri stepena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.