UOČI IZBORA

Američka ambasada u BiH pojasnila kako se bira predsjednik SAD

Broj glasova koje svaka država dobije temelji se na broju stanovnika

Američka ambasada u BiH. arhiv

Fu. M.

2.11.2020

Američka ambasada u našoj zemlji objasnila je na svom Facebook profilu kako se bira predsjednik SAD.

- Sutra, kada izađu na birališta, Amerikanci neće izravno glasati za svog predsjednika, već će birati članove Izbornog kolegija koji se potom sastaju u decembru i daju glasove na temelju toga kako je većina glasača u njihovoj državi glasala prethodnog mjeseca - navode iz Ambasade.

Broj glasova koje svaka država dobije temelji se na broju stanovnika. Primjerice, Florida će s velikim brojem stanovništva odrediti 29 elektorskih glasova. Predsjednički kandidat koji pobijedi u državama poput Floride ima veće šanse za pobjedu na izborima.

Sutra, kada izađu na birališta, Amerikanci neće izravno glasati za svog predsjednika, već će birati članove Izbornog...

Objavljuje United States Embassy to Bosnia and HerzegovinaPonedjeljak, 2. studenoga 2020.

Karta s lijeve strane, prikazuje 50 država Sjedinjenih Država kakve ste navikli vidjeti. Karta s desne strane prikazuje veličine države proporcionalne broju izbornih glasova koje imaju u Izbornom kolegiju.

Iako svaka glavna američka politička stranka ima mnogo saveznih država u kojima računaju na svoju pobjedu na predsjedničkim izborima u novembru, potencijalni rezultati glasanja u šačici država su preblizu da bi se mogli predvidjeti. U tim, takozvanim "swing states", glasačko tijelo je politički podijeljeno, i posljednjih godina svoju su podršku davali ili demokratskim ili republikanskim kandidatima.

To su države koje su kandidati ciljali svojim posjetama i oglašavanjem tokom kampanje. Stručnjaci se ne slažu uvijek oko toga koje su to “swing states”. Cook-ovo političko izvješće vidi Arizonu, Floridu, Michigan, Pennsylvaniju i Wisconsin kao takve države, dok drugi bi stručnjaci na popis dodali i New Hampshire, Sjevernu Karolinu i nekolicinu drugih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.