NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel: Zaboravite na zabave i masovne dočeke Nove godine

Svjetlo na kraju tunela je još uvijek vrlo udaljeno, rekla Merkel

Merkel: Neće biti uobičajenih dočeka Nove godine. Agencije

A. Č.

2.11.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da se disciplinirano pridržavaju novih mjera zatvaranja uvedenih danas te je umanjila nade da bi nakon četiri sedmice, koliko bi mjere trebale ostati na snazi, mogao biti moguć brz povratak u normalu.

Mi se moramo pripremiti na Božić u sjeni koronavirusa. Ali to ne mora biti Božić usamljenosti - rekla je Angela Merkel nakon sastanka "korona kabineta". 

Najavila je kako neće biti uobičajenih dočeka Nove godine. 

 - Neobuzdane silvestarske zabave ili masovni dočeci Nove godine neće biti mogući. Svjetlo na kraju tunela je još uvijek vrlo udaljeno -  rekla je Merkel.

Doći će do preopterećenja bolničkih kapaciteta

Ona je još jednom pozvala građane da se drže dosadašnjih i novih mjera borbe protiv širenja koronavirusa.

Svako od nas odlučuje o tome hoćemo li ovaj mjesec pamtiti kao zajednički uspjeh, a pridržavanje mjera je u tomu ključno - rekla je Merkel, piše Index.

Objasnila je kako aktualna situacija s porastom broja zaraženih još uvijek daje povoda za zabrinutost.

- Imamo trostruko veći porast broja zaraženih u poređenju sa sredinom oktobra. Ako se ovako nastavi doći će do preopterećenja bolničkih kapaciteta - rekla je Merkel.

Smanjiti broj kontakata

U posljednjih 24 sata broj novozaraženih na 100.000 stanovnika iznosi 127, a, kako je rekla Merkel, cilj je da on padne ispod 50. 

- Moramo smanjiti broj kontakata, što je više moguće raditi od kuće, izbjeći posjete rodbini i izbjeći slavlja. Time stvaramo uvjete za podnošljivi decembar - rekla je Merkel. 

Odgovarajući na pitanje o tome zašto su zabranjeni posjeti ugostiteljskim objektima i kazalištima, ali ne i crkvama i školama, njemačka kancelarka to je objasnila ustavnopravnim razlozima. 

- Pravo na obrazovanje i prakticiranje vjere zauzimaju visoki položaj u Ustavu i ta je odluka donesena sa stručnjacima za ustavno pravo - rekla je Merkel. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.