PANDEMIJA

Njemačka smatra da je remdesivir koristan kod nekih oboljelih od koronavirusa

Berlin je zatražio nove zalihe ovog lijeka, unatoč kritikama da ne postoje dokazi da je efikasan protiv koronavirusa

Berlin je zatražio nove zalihe ovog lijeka, unatoč kritikama da ne postoje dokazi da je efikasan protiv koronavirusa. AGENCIJE

A.F. / Avaz.ba

4.11.2020

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn branio je svoju odluku o kupovini dodanih zaliha antivirusnog lijeka remdesivira za liječenje COVID-19, istaknuvši da je taj Gileadov lijek koristan posebno u ranoj fazi bolesti.

- Jer ima smisla u nekim situacijama i jer se jako povećala potražnja, nabavili smo dodatne zalihe remdesivira-  rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. 

Njemačka je u ponedjeljak objavila da je zatražila oko pet posto zaliha remdesivira po šestomjesečnom evropskom ugovoru s Gileadom, unatoč kritikama da ne postoje dokazi da je taj lijek protiv ebole efikasan protiv COVID-19.

Uwe Janssens, šef njemačkog udruženja za intenzivnu medicinu DIVI, kazao je da istraživanje koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) o remdesiviru koje je dovelo u pitanje njegovu efikasnost kod COVID-19 još nije recenzirano.

-To je razlog da ga posmatramo s oprezom-  rekao je on, dodajući kako vjeruje da ima smisla koristiti lijek u ranim fazama liječenja. 

Sjedinjene Američke Države su izdale puno odobrenje za upotrebu remdesivira za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19. 

Međutim, obimna studija koju je WHO proveo ranije ove godine je pokazala da lijek najvjerovatnije nije imao utjecaja na stopu preživljavanja hospitaliziranih pacijenata obuhvaćenih istraživanjem.

Švicarski liječnici kazali su da i oni i dalje koriste remdesivir u bolnicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.