VAŠINGTON

Tramp povećao broj glasača među ženama i Latinoamerikancima

Za Trampa je glasalo i više Afroamerikanaca nego na prošlim izborima

Donald Tramp. AFP

A. V. / Srna

5.11.2020

Donald Tramp (Trump) je na predsjedničkim izborima dobio glasove 57 posto bijelih muškaraca, što je pet procentnih bodova manje nego na prošlim izborima, dok je za njega glasalo 54 posto bjelkinja, što su dva procentna boda više nego na glasanju 2016. godine.

Kako pokazuje anketa agencije "Edison", Tramp je povećao svoju popularnost kod Latinoamerikanaca, u odnosu na prošle izbore.

Za Trampa je sada glasalo 35 odsto Latinoamerikanaca i 28 odsto Latinoamerikanki.

Podrška mu je porasla, u oba slučaja, za tri postotna boda.

Tako je Tramp u okrugu Zapata, gdje Latinoamerikanci čine oko 85 odsto stanovništva, dobio 52 odsto glasova, dok je na prethodnim izborima u tom okrugu Hilari Klinton (Hilary Clinton) pobijedila sa 65 odsto glasova.

Trampovoj pobjedi na Floridi doprinijela je podrška Latinoamerikanaca.

Za Trampa je glasalo i više Afroamerikanaca nego na prošlim izborima. Sada ga je podržalo 17 odsto Afroamerikanaca, a na prošlim izborima 13 odsto.

Za republikanskog kandidata, prema izlaznoj anketi, na ovim izborima glasalo je sedam odsto Afroamerikanki, a na prošlim izborima samo tri odsto.

Preliminarni podaci pokazuju da 26 odsto ukupnog broja Trampovih glasova čine glasovi birača koji nisu bijelci, što je najveći udio tog dijela stanovištva u rezultatu republikanskog predsjedničkog kandidata od 1960. godine, prenosi "New York Post".

U SAD još nisu poznati rezultati izbora jer se prebrojavaju glasovi u nekoliko saveznih država.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.