PAKISTAN

Džaferović i Kan potpisali sporazume o saradnji u oblastima nauke i tehnologije

Tokom sastanka istaknuto je da su bilateralni odnosi dvije zemlje na visokom nivou i prijateljski, bez otvorenih pitanja

Susret u Islamabadu. agencije

Fu. M. /Anadolija

5.11.2020

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Pakistana Imran kan (Khan) u Islamabadu ocijenili da su bilateralni odnosi dvije zemlje na visokom nivou i prijateljski, bez otvorenih pitanja, javila je "Anadolija".

Tokom sastanka istaknuto je da su bilateralni odnosi dvije zemlje na visokom nivou i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Sagovornici su se složili da su razgovori veoma korisni zbog perspektive saradnje dviju zemalja, naročito u ekonomskom segmentu, posebno u oblasti namjenske industrije, elektroindustrije i drugih oblasti.

Predsjedavajući Džaferović je upoznao pakistanskog premijera Kana o mogućnostima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, posebno zbog geografske pozicije zemlje, kao i bogatstva prirodnim i ljudskim resursima. Zahvalio se na pomoći Pakistanu u proteklom periodu na političkom, ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu, te učešću Pakistana u mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini.

Premijer Kan je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Džaferovića i kazao kako Bosnu i Hercegovinu i Pakistan veže dugogodišnje prijateljstvo. Naglasio je da će Pakistan i ubuduće davati podršku Bosni i Hercegovini. Zahvalio je na pomoći Bosne i Hercegovine tokom zemljotresa u Pakistanu.

Memorandum o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan potpisali su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar nauke i tehnologije Pakistana Fawad Chaudhry. Cilj Memoranduma je promovisanje i jačanje naučne i tehnološke saradnje dvije zemlje te unapređenje postojećih prijateljskih veza.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine proglasio je dvije zemlje u "prijateljskim" odnosima i dodao da postoji puno mogućnosti za saradnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.