POSJETA PAKISTANU

"Glas Amerike": Imran Kan i Džaferović kritizirali zapadne države

Evropske sile i zapadne zemlje moraju shvatiti da ne možete koristiti slobodu govora kao oružje da muslimanima nanesete bol vrijeđanjem našeg poslanika, rekao Kan

Džaferović i Kan. Anadolija

Fu. M. / Glas Amerike

5.11.2020

Pakistanski premijer Imran Kan (Khan) pozvao je u srijedu zapadne države da odustanu od upotrebe slobode govora kao "instrumenta" kojim se vrijeđaju osjećaji muslimana, upozoravajući da će to dovesti do veće radikalizacije i nasilja, piše "Glas Amerike", a nakon susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Kan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva  Šefikom Džaferovićem rekao kako su dvojica čelnika osudili nedavne terorističke akcije muslimana u Francuskoj i Austriji.

Dvije strane, rekao je, također naglašavaju važnost poštivanja svake religije, posebno muslimana koji žive u Evropi.

Sloboda govora

Kan je naglasio da ismijavanje poslanika Muhammeda a.s. i objavljivanje bogohulnih karikatura uzrokuju "najveću bol" muslimanskoj zajednici.

- Evropske sile i zapadne zemlje moraju shvatiti da ne možete koristiti slobodu govora kao oružje da muslimanima nanesete bol vrijeđanjem našeg poslanika. Ako se to ne shvati, ciklus nasilja će se i dalje događati - upozorio je Kan.

Džaferović je također osudio ono što je opisao kao "raširenu islamofobiju", rekavši da je, iako je ljudska sloboda i treba biti "neograničena", neprihvatljivo da se vrijeđaju vjerski osjećaji muslimana.

- Moramo graditi mostove, moramo se sastajati, moramo graditi jedinstvo oko različitosti - rekao je Džaferović.

Ubistva u Francuskoj i Austriji

"Glas Amerike" podsjeća da je prošlog mjeseca nastavnik historije obezglavljen ispred škole u blizini Pariza nakon što je svojim učenicima pokazao karikature poslanika Muhammeda a.s., kada je razred raspravljao o slobodi govora.

Dok su francuske vlasti istraživale ubistvo Samuela Patija (Paty) i izvršavale mjere protiv osumnjičenih islamističkih militanata, čovjek iz Tunisa smrtno je nožem izbo tri osobe u katedrali u Nici.

U ponedjeljak, u Beču, pucnjava je usmrtila najmanje četiri osobe, a ranila 14 osoba. Policija je pucala u naoružanog napadača i kasnije ga identificirala kao 20-godišnjeg Kujtima Fejzulaija. Islamska država polagala je zasluge za to što stoji iza smrtonosne pucnjave, navodi "Glas Amerike".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.