UPOZORENJA WHO

Kluge: U Evropi se događa eksplozija broja zaraženih

Status quo nije opcija i UN-ova organizacija poziva zemlje na primjenu ciljanih mjera kako bi se zaustavili porast broja zaraženih i smrtnost, rekao je Kluge

Kluge: Škole zatvoriti tek u krajnjem slučaju. AFP

A. J.

5.11.2020

U Evropi se trenutno događa "eksplozija" broja zaraženih koronavirusom i ona ne smije popustiti u borbi s pandemijom, rekao je u četvrtak direktor evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pozivajući da se škole zatvore tek u krajnjem slučaju.

- Svjedoci smo "eksplozije" broja zaraženih u Evropi, gdje se "u samo nekoliko dana taj broj povećao za još milion, a vidimo i da "smrtnost postepeno raste - istaknuo je Hans Kluge u razgovoru za AFP.


Kaže da nije vrijeme za opuštanje i da nam slijedi težak period.

Evropsko područje WHO-a koje obuhvata 53 zemlje, među kojima je Rusija, prijavilo je više od 11,8 miliona slučajeva i gotovo 295.000 umrlih od izbijanja pandemije, pokazuju podaci organizacije. U zadnjih sedam dana prijavljeno je gotovo 1,8 miliona novozaraženih i 19.500 umrlih.


Prema procjeni WHO-a, "sveopćim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do februara u Evropi možemo spasiti više od 261.000 života".


- Status quo nije opcija i UN-ova organizacija poziva zemlje na primjenu ciljanih  mjera kako bi se zaustavili porast broja zaraženih i smrtnost. Nema razloga tvrditi da su škole glavni prenositelji zaraze - dodao je Kluge.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.