NAKON TERORA

Kurz zatražio u parlamentu veće ovlasti za sigurnosne službe protiv 'paralelnih društava'

Terorist iz Beča prije nepunu godinu dana pušten je prijevremeno iz zatvora u kojem je služio 22-mjesečnu kaznu zbog pokušaja odlaska u Siriju gdje se je htio pridružiti pripadnicima terorističke Islamske države

Sebastian Kurz. ARHIV

A. F. / Avaz.ba

5.11.2020

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je u četvrtak na vandrednoj sjednici Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta zatražio strožije zakone koje bi omogućile sigurnosnim službama u Austriji dala veće ovlasti u borbi protiv ekstremista. 

-Sigurnosne službe ne raspolažu uvijek pravnim sredstvima za praćenje i sankcioniranje ekstremista i ostalih osoba koje predstavljaju opasnost za društvo-  istakao je Kurz.

Kurz je zatražio javnu reformu Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT), koji je proteklih godina iz raznih razloga, kako je napomenuo, masivno „oštećen“. Upravo BVT se je našao na udaru kritike i proteklih dana da nije pravovremeno reagirao nakon dojave slovačke tajne službe da je atentator koji je u ponedjeljak u Beču ubio četiri i ranio preko 20 osoba, inače Austrijanac albanskog porijekla Kujtim Fejzulai, u Slovačkoj ovoga ljeta u Slovačkoj namjeravao nabaviti streljivo za automatsko oružje.

U burnoj raspravi u parlamentu oporba je zatražila hitnu reformu i novo postavljanje BVT-a, a krajnji desničar Slobodarske stranke (FPÖ) i bivši ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl otišao je još korak dalje i zbog propusta austrijske policije oko gore navedenog upozorenja slovačkih kolega, zatražio od sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera da podnese ostavku. Terorist iz Beča prije nepunu godinu dana pušten je prijevremeno iz zatvora u kojem je služio 22-mjesečnu kaznu zbog pokušaja odlaska u Siriju gdje se je htio pridružiti pripadnicima terorističke Islamske države.


I z zatvora je pušten nakon što su nadležna tijela bila uvjerena da je uspješno savladao program deradikalizacije, te da više ne predstavlja opasnost za društvo. Kurz je u svom govoru istakao kako se ne smije dogoditi da jedan povratnih iz džihada može u Austriji živjeti bez ikakvih problema, samo zato jer je lažno naveo da se je deradikalizirao. Pojasnio je da Austrija neće dopustiti postojanje „paralelnih društava“ na svom tlu, iz kojih proizlaze „ekstremisti koji ubijaju nedužne“ ljude. Najavio je odlučnu i beskompromisnu borbu protiv „podjele austrijskog društva na kršćane i muslimane ili na Austrijance i migrante“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.