TURSKA

Uhapšeno sedam osoba povezanih sa gradnjom zgrada srušenih u zemljotresu u Izmiru

Policija poduzima sve potrebne napore kako bi uhapsila preostale dvije osumnjičene osobe

Razorni zemljotres dogodio se 30. oktobra. Anadolija

A. J. / Anadolija

5.11.2020

Turska policija uhapsila je sedam od devet osoba osumnjičenih u vezi sa slučajem gradnje zgrada srušenih u razornom zemljotresu koji je 30. oktobra pogodio Izmir, a dvije osobe su puštene, ali će biti pod sudskim nadzorom, javlja Anadolija.


Javno tužilaštvo u Izmiru saopćilo je da su uhapšene osobe koje su učestvovale u izgradnji zgrada srušenih u zemljotresu u četvrti Bajrakli.


Osumnjičeni su u prvim iskazima kazali da su zgrade gradili u skladu sa zakonskim propisima i procedurama.


Javno tužilaštvo u Izmiru pokrenulo je istragu protiv osoba koje su gradile zgrade koje su srušene i teško oštećene u zemljotresu, a do sada je izdat nalog za privođenje 11 osumnjičenih.


Policija poduzima sve potrebne napore kako bi uhapsila preostale dvije osumnjičene osobe.


Iz Uprave za vanredne situacije (AFAD) u srijedu ujutru je saopćeno da je uslijed posljedica zemljotresa u turskoj egejskoj regiji poginulo 114 osoba, a povrijeđeno više od hiljadu ljudi. Na bolničkom liječenju je zadržano 137 povrijeđenih.


Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richteru u petak je pogodio Izmir i susjedne regije, a nakon toga je u toj regiji registrovano 1.621 podrhtavanje tla, od toga su 44 jača od četiri stepena po Richteru.


Spasilačke ekipe su ispod ruševina spasile više od 105 osoba, među njima su i trogodišnja Elif Perincek koja je iz ruševina izvučena nakon 65 sati te četverogodišnja Ajda Gezgin (Ayda) koja je pod ruševinama bila 91 sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.