FARMACEUTSKA INDUSTRIJA

Farmaceutima će vakcina protiv koronavirusa godišnje donositi najmanje 10 milijardi dolara

Još nije potpuno jasno koliko dugo vakcina može pružiti imunitet

Još nije potpuno jasno koliko dugo vakcina može pružiti imunitet. ARHIV

A.F.

5.11.2020

Globalno tržište vakcine protiv COVID-19 moglo bi vrijediti najmanje 10 milijardi dolara godišnje, procijenili su analitičari banaka Morgan Stanley i Credit Suisse. To će značajno potaknuti prihode farmaceutskih kompanija koje većinu razvoja vakcine finansiraju javnim novcem niza država.

Procjena analitičara američke i švicarske banke temelji se na pretpostavci da će svake godine trebati iznova procijepiti stanovništvo, kao i u slučaju vakcine protiv gripe. Analitičari su za izračun uzeli sadašnju prognoziranu cijenu od 20 dolara po dozi.

-Moja je temeljna pretpostavka da ćemo trebati godišnja vakcinisanja. COVID-19 neće nestati-  kazao je za Financial Times Matthew Harrison, analitičar Morgan Stanleyja.

Dobra zarada

Čak i ako se uzme u obzir konzervativna procjena pri kojoj će vakcina protiv koronavirusa dobiti samo oni koji se usput vakcinišu i protiv gripe, tržište bi vrijedilo bar 10 milijardi dolara u razvijenim državama, pojasnio je Harrison. Još optimističniju procjenu iznio je Evan Seigerman, analitičar Credit Suissea koji smatra da bi se godišnje samo u SAD-u moglo kupiti vakcinu protiv COVID-19 za 10 milijardi dolara. O kolikoj se “zlatnoj koki” za farmaceute radi dovoljno govori podatak da 10 najprodavanijih lijekova u svijetu godišnje donesu toliki prihod.

Stoga je to velika prilika za industriju koja je u posljednjih osam mjeseci dobila milijarde dolara za razvoj cjepiva od niza vlada. To pokazuje i kako će privatni sektor profitirati od javnog finansiranja. Čak i kompanije poput AstraZenece i Johnson&Johnsona, koje su obećale da će bez ubiranja dobiti proizvesti učinkovitu vakcinu dostupno dok traje pandemija, mogu dobro zaraditi kada se proglasi njezin kraj. No, farmaceutske kompanije umanjuju tržišni potencijal vakcine. Stephen Hoge, predsjednik američke kompanije Moderna koja bi rezultate kliničkih ispitivanja svog kandidata za vakcinu krajem ovog mjeseca mogla poslati tamošnjem regulatoru, usporedio je potencijal s tržištem vakcina protiv respiratornih virusa od kojih uglavnom obolijevaju djeca.

Razvoj vakcine

Moderna razvija vakcinu  protiv tih virusa, kao i protiv gripe, a ona se mogu kombinirati s vakcinom protiv COVID-19. Iz AstraZenece i J&J-a odbili su komentirati tržišni potencijal vakcine. Međutim, u velikim farmaceutskim kompanijama vjeruju da će COVID-19 postati endemska bolest. Za sada je poznato da virus koji uzrokuje COVID-19 ne mutira vrlo brzo, poput virusa gripe.

No, trenutno još nije potpuno jasno koliko dugo vakcina može pružiti imunitet. Stoga će potencijal tržišta ovisiti o tome hoće li se ljudi morati iznova vakcinisati barem jednom godišnje ili mnogo rjeđe, pojašnjavaju u Credit Suisseu. Geoffrey Porges, analitičar SVB Leerinka, smatra kako na tržištu u početku neće biti jedan pobjednik koji odnosi svu zaradu.

Naime, dok traje pandemija, sve kompanije koje uspiju privesti razvoj vakcine kraju dobit će priliku na tržištu. Međutim, kad pandemija završi, tržište će izgurati proizvođače s manje učinkovitim vakcinama, posebno među starijom populacijom, smatra Porges. Dodaje da će u tom slučaju u prednosti biti kompanije koje imaju već uhodane lance distribucije vakcine, poput vakcine protiv gripe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.