POLOŽILA ZAKLETVU

Džasinda Ardern po drugi put premijerka Novog Zelenda

Ardern je najavila da će Parlament Novog Zelanda zvanično početi sa radom 25. novembra

Džasinda Ardern. AFP

A. V. / Fena

6.11.2020

Nova Vlada Novog Zelanda koju po drugi put predvodi premijerka Džasinda Ardern (Jacinda) položila je danas zakletvu, a potom je održana i prva sjednica.

Zakletvu u prisustvu guvernerke Novog Zelanda Petsi Redi (Patsy Reddy), položilo je 20 članova kabineta Vlade premijerke Ardern, čija je Laburistička partija ostvarila istorijsku pobjedu prošlog mjeseca sa 64 mjesta, što je prvi put od devedesetih godina da je jedna partija u mogućnosti da samostalno formira Vladu.

- Bit ćemo Vlada za sve Novozelanđane - rekla je premijerka na konferenciji nakon održane prve sjednice Vlade.

Ona je navela da je podsjetila članove Vlade da čast služenja narodu dolazi sa ogromnom odgovornošću, te da ne treba "uzimati zdravo za gotovo predvođenje tima od pet miliona članova u naredne tri godine", prenosi Anadolu Agency (AA).

Ranije tokom sedmice kada je objavljen sastav Vlade, Ardern je rekla da će tim biti "nevjerovatno različit", jer ima osam žena ministara, od kojih je Nanaia Mahuta, prva autohtona žena koja je ministrica vanjskih poslova.

- Niko na Novom Zelandu ne želi da vidi tržište stanova na kome je vlasništvo kuće određeno tako što je prethodna generacija bila dovoljno bogata da podrži sljedeću generaciju, a to je stvarnost. Tražim načine da to prevaziđem - kazala je Ardern.

Prema njenim riječima, postoje značajni izazovi koje će morati zajednički da se prevaziđu, ali je sigurna da ima tim koji je odličan.

U Parlamentu koji ima 120 članova, strankama je potrebno da osiguraju 60 mjesta kako bi mogli da samostalno formiraju vladu.

Ardern je najavila da će Parlament Novog Zelanda zvanično početi sa radom 25. novembra.

Prošle sedmice, Laburistička partija potpisala je sporazum sa Zelenom partijom, koji podrazumijeva zajednički rad na unapređenju u oblastima poput klimatskih promjena, životne sredine, zaštite djece i društva u naredne tri godine.

Ove dvije partije su bile u koaliciji i u prethodnoj Vladi.

U međuvremenu, konačni rezultati da li bi marihuana trebalo da bude legalizirana na Novom Zelandu su odrični. Prema rezultatima referenduma, 50,7 posto građana se izjasnilo da je protiv legalizacije, dok je 48,4 posto bilo za, javio je Radio Novi Zeland.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.